През зимата, особено през студените сиви дни и вечери, е приятно да седнеш у дома, да се сгушиш в топло одеяло и да пиеш чай, хапвайки ароматно домашно сладко. За да се сбъднат всички тези уютни мечти, трябва да се погрижите за сладкото отсега. Затова сме ви подготвили няколко от най-популярните рецепти и няколко не чак толкова популярни.

1. Ябълково 

Ябълковото сладко с право се смята за класика в жанра. Това е така, защото се приготвя много лесно и бързо, а ябълките са едни от най-достъпните плодове през есента. Твърдите сортове са по-подходящи за приготвяне на сладко.

Продукти: 1 кг ябълки, 1 кг захар, 250 мл вода.

Метод на приготвяне: Измийте ябълките, обелете ги и ги почистете от сърцевината. Нарежете на малки кубчета или настържете на едро ренде. Прехвърлете нарязаните ябълки в тенджера. Добавете захарта и залейте с вода. Оставете да заври, като бъркате непрекъснато. След това намалете огъня и варете още около 30 минути, като не преставате да бъркате.
Сладкото е готово! Остава да го поставите в стерилизирани буркани и да затворите капаците.

2. От дрян 

Дренките имат приятен сладко-кисел и малко тръпчив вкус. Сладкото от дренки е много полезно! Може да се използва като антипиретик за понижаване на температурата при настинки.
За приготвяне на сладко е най-добре да изберете здрави добре узрели плодове. Твърде меките и презрели дренки ще се разварят и ще загубят формата си.

Продукти: 1 кг дрян, 1 кг захар, 250 мл вода.

Приготвяне: Почистете дряна, отстранете листата, клонките и прекалено меките плодове. Изплакнете обилно и набодете всяко зрънце с клечка за зъби на 2-3 места. Това е необходимо, за да не се напукват в горещата вода.

Направете сироп. Дренките са възкисели плодове. Ето защо, ако обичате по-сладко, можете да увеличите дозата на захарта с 100-200 грама. Сипете захарта в тенджера и добавете вода. При непрекъснато бъркане, оставете сиропа да заври и варете още 5-7 минути. Дръпнете тенджерата от котлона и изчакайте около 10 минути, докато сиропът леко се охлади. Сипете плодовете в тенджерата със сиропа. Разбъркайте внимателно, покрийте и оставете за 6-8 часа. След това изсипете сиропа в отделна тенджера, загрейте докато заври и залейте отново плодовете с горещия сироп. Оставете за още 4-5 часа. Поставете отново сиропа с дренките на котлона и изчакайте да заври. Варете около 10 минути при непрекъснато бъркане, като отстранявате пяната, ако е необходимо.
Разсипете сладкото в стерилизирани буркани и затворете капаците.

3. От круши 

Сладкото от круши е много ароматно. За приготвянето му е най-добре да изберете здрави, леко неузрели плодове. Така парченцата ще запазят формата си, а сладкото ще изглежда по-красиво.

Продукти: 1 кг круши, 1 кг захар, 150 мл вода.

Метод на приготвяне: Изплакнете старателно крушите, отстранете сърцевината и ги нарежете на средно големи клинове. Сипете захарта в тенджера и добавете водата. Изчакайте да заври, като разбърквате от време на време, оставете сиропа да ври около 5 минути. С получения сироп залейте крушите и оставете да се напояват в продължение на час и половина. Когато сиропът се охлади, сложете го на слаб огън и оставете да заври. Варете 5-7 минути и отново свалете от котлона. Охладете отново, след това повторете целия процес още два пъти. След третото варене сладкото вече ще е придобило кехлибарен цвят. Махнете го от огъня и го поставете в бурканчета.

4. От сини сливи 

Сладкото от сливи има фини шоколадови нотки. Захарта може да е в съотношение 1:1 с плодовете или малко по-малко, всичко зависи от вашите предпочитания.

Продукти: 1 кг сини сливи, 1 кг захар, 250 мл вода.

Метод на готвене: Изплакнете обилно сливите, нарежете ги на половинки и отстранете костилките. Можете да оставите плодовете на половинки или да ги нарежете на още няколко парчета.

Пригответе сиропа. Смесете захарта с водата в тенджера, сложете на огън и разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно. Сложете сливите в тенджерата, оставете да заври и след това намалете котлона. Оставете да къкри за около 15-20 минути. Не забравяйте да премахвате пяната.
Свалете сладкото от огъня и го оставете да се охлади за 1,5-2 часа. След това се вари отново на слаб огън за около 15 минути. Охладете и варете отново за около 20 минути. Готово!

5. От пъпеш 

Сладкото от пъпеш, със своя деликатен златист оттенък и деликатен аромат много напомня на меда. Можете да го приготвите без вода, защото самият пъпеш е много воден.

Продукти: 1 кг пъпеш, 1 кг захар.

Приготвяне: Обелете и почистете пъпеша, отстранете семената и нарежете на средни кубчета. Прехвърлете парчетата пъпеш в тенджера и ги покрийте със захар. Оставете за 3-4 часа, за да пусне пъпешът сока си. Поставете тенджерата на слаб огън и оставете да заври. Варете около 5 минути, след завирането. Свалете от котлона и оставете да се охлади за 3 часа. Сложете отново тенджерата на котлона и варете още 7-10 минути, като разбърквате от време на време. Охладете отново сладкото и го сварете за трети път за около 15 минути.

Разсипете сладкото от пъпеш в бурканите и затворете плътно с капаците. Сега във всеки буркан имате свое собствено малко слънце, което определено ще ви „сгрее“ през студената зима.

6. Без захар 

Предлагаме ви и сладко от ябълки без захар. Можете спокойно да го предлагате и на по-малки деца и на хора, които имат проблем със захарта. Добре е да го съхранявате на хладно място. Сладкото трябва да се свари добре, за да се постигне желаната гъстота и консистенция. Добре е да го оставите на тъмно и хладно да престои известно време, най-добре 2 месеца, за да разкрие напълно аромата и вкуса си. През зимата можете да го използвате за пълнеж на вкусни пайове или просто да сервирате с чай.

Продукти: 700 г ябълки (обелено тегло), 150 мл вода.

Приготвяне: Подгответе ябълките. Измийте ги и отстранете сърцевината и нарежете на филийки. Прехвърлете плодовете в тенджера, добавете водата и поставете на котлона, на средно силен огън, под капака. Ябълките се задушават за 20 минути. През това време те ще се сварят добре и ще станат меки. Пасирайте и върнете на котлона за около 30-35 минути на слаб огън. Регулирайте времето според желаната гъстота, всичко зависи от избрания сорт ябълка. Разсипете сладкото в стерилизилани буркани и пастьоризирайте още 15 минути. Затворете бурканите плътно, обърнете ги с капаците надолу и оставете до пълното им изстиване. Съхранявайте на тъмно и хладно място.

7. Срещу настинки 

Вкусното лечение е изкуство! Някой се лекува с хапчета, мехлеми, друг - с мед и сладко от малини. Искам да ви предложа версия на конфитюр, която ще помогне за облекчаване на симптомите на болестта.
Това сладко не бива да се прави в големи количества, тъй като може да се приготвя целогодишно, без никакви проблеми. Съдържа джинджифил, канела, кардамон и розмарин, които имат лечебни свойства. Ако не обичате ябълки, направете сладко само от круши и обратно. Не слагайте много канела, тя ще надделее над всички други вкусове. Когато стържете джинджифила, сложете само меката част, отстранете всички жилави влакна.

Продукти: 600 г ябълки, 600 г круши, 60 г пресен джинджифил, 1 кг захар, 1 лимон, 2 клонки розмарин, 10 зърна кардамон, канела на вкус.

Приготвяне: Измийте ябълките и крушите. Обелете ги и ги нарежете на малки кубчета. Добавете настъргания джинджифил, настърганата лимонова кора и изцедения сок. Прибавете подправките и захарта. Разбъркайте и оставете да престои 10 минути. Поставете на котлона и оставете да къкри на умерен огън за 30 минути след като заври. Разсипете готовото сладко в чисти, сухи буркани и оставете да изстине.
Приятен апетит и не се разболявайте!

8. Царско лакомство 

Искате ли да изненадате близките си с нещо изящно? Направете оригинално сладко от цариградско грозде. Измийте и почистете 1 кг плодове, сложете ги в тенджера и добавете 8-10 черешови листа. Сварете сиропа от 2 чаши вода и 1? кг захар. Прибавете плодовете в нея, оставете да заври и варете 10-15 минути. Охладете за 4 часа. Сварете отново и още докато е топло, разсипете сладкото в чисти буркани. Черешовите листа ще му придадат смарагдов оттенък и приятен аромат.

9. Джинджифилова круша 

Оригиналното сладко от круши е едно от най-добрите допълнения към ароматния чай през зимна вечер. Обелете и почистете 1,5 кг круши и ги нарежете на едри филийки. Смесете ги с 30 г настърган корен от джинджифил, 700 г захар и сок от половин лимон. Покрийте със стреч фолио и оставете за около час. След това поставете сместа на котлона и изчакайте да заври, варете около 30 минути, като редовно отстранявате пяната. Разсипете сладкото в буркани и го поставете на хладно и тъмно място преди студеното време.

10. Плодово асорти 

Ябълките са с нас през цялата година, но сега те са по-вкусни от всякога. Заслужава си да приготвите с тях едно чудно асорти.
Обелете 1,5 кг ябълки и ги нарежете на филийки. Сварете сироп от 2 кг захар и 1 чаена чаша вода. Накиснете резенчета ябълка в него, изсипете чаша сушени кайсии, сини сливи или стафиди. Гответе сместа за половин час от момента на кипене и я разлейте в буркани.

11. Кехлибарени тиквички 

Ако все още не сте опитали следко от тиквички, време е да го направите. Нарежете на кубчета 1 кг обелени тиквички. Пригответе гъст сироп от 100 мл вода и 1,5 кг захар. Прибавете към него зеленчуците и половин лимон, нарязани на филийки (с кора). Оставете сместа да заври, варете, докато тиквичките станат прозрачни. Разсипете в буркани. Деликатното сладко с лека киселинност се топи в устата.

Сладкото, приготвено от необичайни продукти, е чудесен начин да дадете воля на кулинарното си въображение и да се опитате да приготвите нещо ново и неочаквано. Какви оригинални рецепти за сладко имате вие от бабините тефтери?