Пет интересни есенни рецепти
Есента все повече напомня за себе си, радвайки ни не само с прекрасни багри, но и с вкусни сезонни плодове и зеленчуци. Сочните круши, които с удоволствие ги хапваме „всякак“, не правят изключение. Опитайте да ги напълните и да ги изпечете във фурната – резултатът ще ви изненада.
1. С мед и извара
Напълнени със сирене, мед, препечени орехи и сушени боровинки, тези круши могат да бъдат вкусна и засищаща гарнитура или оригинално основно ястие.
Продукти: 4 големи твърди круши, 150 г извара, 2,5 чаени лъжички мед, 1,5 ч.лъж. канела, шепа орехови ядки, шепа сушени боровинки.
Приготвяне: Измийте добре крушите и ги подсушете. Разрежете ги на две равни половинки и отстранете сърцевината. Внимателно издълбайте и част от плода, като оформите ладии. Наредете в тава, покрита с хартия за печене.
В купа смесете извара с издълбаното от крушата, мед и канела. Разбъркайте до гладкост и с получената смес напълнете ладиите. Поръсете отгоре с боровинки и накълцани орехови ядки.
Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна за половин час.
2. Със скариди
Следващата рецепта е за любителите на екзотичния и необичаен вкус - круши, пълнени със скариди. Ястието е интересно, засищащо и изглежда празнично. Може да се сервира както топло, така и студено.
Продукти: 2 големи, доста твърди круши, 100 г меко сирене, 300 г почистени и обелени скариди, 1 яйце, 1,5 супена лъжица зехтин, сол, черен и червен пипер на вкус, 1-2 скилидки чесън.
Приготвяне: Измийте и подсушете крушите. Разрежете на половинки, отстранете сърцевината и оформете ладиите. Прехвърлете издълбаното от плода (без семенната част) в купа.
Измийте скаридите под студена течаща вода. Сварете в леко подсолена вода за една до две минути и прехвърлете в гевгир. Оставете водата да се отцеди добре. Запържете в малко зехтин. Добавете чесъна, прекаран през преса и разбъркайте добре. Оставете на котлона още една-две минути. Подправете със сол и смес от смлени пипери.
В купа смесете пулпата на крушите с мекото сирене, подправете със сол и черен пипер на вкус и с получената смес напълнете ладиите. Отгоре покрийте със скариди и поръсете със зехтин. Прехвърлете половинките в тава за печене, покрита с хартия. Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна за десет до петнадесет минути или докато се образува лека златиста коричка;
Сервирайте с резенчета лимон.
3. С кайма
Пълнените круши с кайма са ястие за тези, които обичат обилна и вкусна храна. Сервирайте топли, за да разкриете пълния им вкус и аромат.
Продукти: 3 големи твърди круши, 300 г телешка кайма, 1 средно голяма глава лук, 50 г твърдо сирене или кашкавал, 3 коктейлни доматчета, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Първите стъпки по измиване, подсушаване, издълбаване и оформяне на ладиите се повтарят и тук. Прехвърлете издълбаната мека част в купа. Лукът се настъргва на ситно ренде и се смесва с крушовата каша. Добавете каймата и подправете със сол и черен пипер. Пържете три до четири минути, без мазнина, като бъркате непрекъснато. С получената смес напълнете крушите. Покрийте с резенчета домат и поръсете с настърган кашкавал. Наредете в тава, покрита с хартия за печене. Печете във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за тридесет-тридесет и пет минути.
4. С бекон
Тази рецепта приятно ще изненада всички, които искат да се насладят на вкусна закуска. Сочните и ароматни круши с хрупкав руменен бекон, пикантни билки и сладникав вкус на мед са чудесен вариант за закуска, предястие и др.
Продукти: 5 големи твърди круши, 100 г твърдо сирене или кашкавал, 100 г извара, 1,5 чаена лъжичка мед, 3-4 скилидки чесън, малка люта чушка, 10 ленти бекон, 5-6 клонко пресен магданоз, сол на вкус.
Приготвяне: Повторете стъпките по измиване, подсушаване и издълбаване на крушите. Прехвърлете пулпата в купа. Смесете с изварата, меда, смачкания чесън, сол и ситно нарязаната люта чушка. Разбъркайте добре и с получената смес напълнете крушите.
Внимателно увийте с ленти бекон и прехвърлете в тава за печене, покрита с хартия. Печете във фурната, предварително загрята до 220 градуса, за двадесет минути. Извадете и поръсете с настъргания кашкавал. Върнете обратно във фурната за пет минути.
Преди сервиране поръсете със ситно нарязан магданоз.
5. Със сушени плодове и ориз
Крушите, пълнени с ориз и сушени плодове, ще се харесат както на децата, така и на възрастните. Това ястие може спокойно да бъде включено и в диетата на тези, които следят за фигурата си и водят здравословен начин на живот. В края на краищата, сладкиши от този вид са полезни.
Продукти: 3 големи круши, 2 супени лъжици варен ронлив ориз, 4-5 сушени кайсии, сладко –кисели, 4-5 орехови ядки, 1,5 чаена лъжичка настъргана лимонова кора, 1,5 суп. сухо бяло вино, мед на вкус, ? ч.лъж. канела, ? ч.лъж. смлян кардамон, 50 г твърдо сирене, 3-4 фурми без костилки.
Приготвяне: Измийте, подсушете и подгответе ладиите от круши. Изплакнете сушените плодове под течаща вода. Прехвърлете ги в подходяща купа и ги залейте с чаена чаша топла вода. Оставете ги да престоят десет-петнадесет минути и излейте водата. Подсушете плодовете върху домакинска хартия и ги нарежете на малки парченца.
В дълбока купа смесете ориза с виното, лимоновата кора, меда, канелата и кардамона. С получената смес напълнете крушите. Прехвърлете в тава за печене, покрита с хартия и покрийте плънката със сушените плодове и накълцани орехови ядки. При желание, поръсете всичко с настъргано сирене.
Печете във фурна, предварително загрята до 200 градуса, за двадесет-двадесет и пет минути или до златисто кафяво.
Коментари