В сряда ще се гледа т.нар. „възражение” на „Зелените” срщу еврорегламент за антибиотични препарати във фуражите

След африканската чума по свинете, птичия грип и трудностите в двете пандемични години българското животновъдство е изправено пред още едно огромно изпитание. Този път опасността дори е по-голяма - под въпрос е неговото оцеляване. И причината е поредното зелено предложение на ниво Европейски съюз, което засяга земеделието. Ключово ще се окаже гласуване в Европейския парламент, което е насрочено за тази сряда. В дневния ред е включено т.нар. „възражение“, предложено от „Зелените“ срещу делегирания Регламент на ЕК, чрез който се дават критерии за определянето на антимикробни средства, които трябва да се „резервират” само за лечението на инфекции у хората. Най-просто казано предложението на „Зелените” в ЕС е да се забрани лечението на животни чрез използването антибиотични и антибактериални препарати във фуражите. Според българските ветеринарни сдружения това крайно предложение вероятно е основано на широкоразпространената фалшива новина за това как антибиотиците можели да преминат изключително лесно от животинското месо в човека и да го направят резистентен към лекарствата.

Тази обаче е пример за „фейк” новина, разпространявана активно в социалните мрежи, може лесно да бъде оборена дори от първокурсник, следващ медицина, било тя хуманна, или ветеринарна, твърдят родните животновъди. Известно е, че и съвсем минимална термична обработка унищожава каквито и да е било антибиотици и техните следи в животинското месо.

„Прави впечатление, че това предложение, освен че е в нарушение на редица регламенти и договори, както и на идеята за единното здраве, освен че отхвърля научната оценка на EMA, EFSA и ECDC, е и дълбоко нехуманно, защото показва пълна липса на хуманно отношение към животните. Новият документ предвижда животните да бъдат оставяни без лечение и излагани на страдание и дори смърт, без да предлага алтернативен на антибиотиците продукт”, казват специалистите. Според Българския ветеринарен съюз това не само няма да има положително въздействие върху общественото здраве, не само няма да намали антимикробната резистентност, но ще увеличи риска от заразяване на храната на хората. Неадекватното лечение на бактериалните заболявания у животните ще доведе до намалена производителност, което може да повлияе върху цените на хранителните продукти и да застраши цели отрасли на българската икономика. Последиците от предложението на „Зелените” ще бъдат тежки за всички животновъди в целия ЕС, но за българските ще бъдат на практика унищожителни. В страната ни няколкото последователни вълни от тежки заболявания при домашни животни и птици като АЧС, птичи грип, чума по овце и кози доведоха до принудителната евтаназия на стотици хиляди животни и тежки загуби за фермерите. И за тези, които се занимават с индустриално производство, така и за по-дребните стопани, които отглеждат животни и птици за собствена консумация.

Забраната за селските стопани да се възползват от най-съвременните достижения на ветеринарната медицина, за да лекуват и спасят своите животни изглежда абсурдна и нехуманна. Дали това ще реши и мнозинството от евродепутати ще се разбере при гласуването в сряда. Затова и е важна и подкрепата на българските представители в Европарламента, за да се защитят българските интереси. Защото този въпрос не може да се разглежда като „партиен” и да се следва сляпо „политическата” позиция на дадена парламентарна група при положение, че е застрашено цялото родно животновъдство, категорична е позицията на бранша. Според животновъдите гласуването в полза на „възражението” на „Зелените” ще бъде равносилно на национално предателство.