10 летни варианта за вкусни хапки

Една трета от лятното меню на много ресторанти се състои от закуски на блок маса. И това е разбираемо. В горещото и задушно време, дори и за вечерта, само леката храна би изглеждала приемливо. Брускетите, които ви предлагаме днес, могат лесно да бъдат приготвени у дома. Основното нещо е да знаете класическите комбинации от продукти.

С круша и синьо сирене 

Преди всичко трябва да решим как ще подготвим основата за брускетите, т.е. хлебчетата. Най-често се избира франзела или багета, която се реже косо, на средно дебели филийки. Намазва се с предварително приготвен овкусен зехтин и се поръсва с подправки на вкус. След това, леко запечете филийките от двете страни на грил тиган. Можете също така да използвате фурната, на около 150 градуса.
Когато хлябът е готов, поставете отгоре по няколко пресни резена круши върху всяка филийка. Върху тях поставете синьо сирене. Залейте брускетата с течен мед и поръсете с ядки. Орехите или кедровите ядки имат специфичен вкус и добре се комбинират с крушите. Лист от мента също ще бъде на място.

С моцарела и зеленчуци на скара 

Това е по-засищащ вариант за вашите хапки.

За да ги приготвите, използвайте мини франзели или чабата. Намажете филийките с тънък слой песто и поставете отгоре по кръгче моцарела. Зеленчуците трябва да са гриловани. Запечете зелена чушка и кръгчета тиквички на грил-тигана. Наредете ги върху сиренето и украсете със зелени подправки.

Със скариди и сос песто 

Тъй като брускетите са италианско ястие, при тях много често присъства песто. Проверена и много добра комбинация е със скариди. Намажете запечените филийки багет с крема сирене. Сложете отгоре по една лъжичка песто. Следват варени и почистени скариди и бланширани чери домати. В разгара на лятото разбира се, че е по-добре да използвате пресни домати. Подправете брускетите на вкус.

С пармезан и сушени домати 

Не може италианско ястие без сушени домати. Начинът на приготвяне на тези хапки е почти същия, както при предишната рецепта. Намажете препечения хляб със сос песто. Покрийте с тънък резен пармезан. Поставете няколко филийки сушени домати отгоре. Вече сте готови да сервирате брускетите на масата.

С праскови и прошуто 

Вероятно най-летният вариант за лека закуска е брускета с праскови. Разпределете крема сирене върху препечената багета. Върху него поставете резенчета праскова и прошуто нарязано на ленти. Поръсете брускетата с течен мед, посипете със ситно нарязани мента и кедрови ядки. Готово!

С аспержи 

Онези от вас, които предпочитат да похапват киселичко или солено, също могат да си приготвят брускети по техен вкус – с аспержи. За да си направите такава закуска, намажете препечения хляб със сирене. Обелете и почистете аспержите. Сварете ги или ги запържете до готовност. Нарежете „зелените свещи“ на парченца и ги наредете върху сиренето. Залейте брускетата с лимонов сок и зехтин.

Със смокини и прошуто 

Друг вариант за сладка закуска е брускети със смокини. За тях се нуждаете от малко количество крема сирене, с което се намазва тънко в центъра на просушената филийка. Отгоре се нареждат лентите от прошуто и смокини, нарязани на кръгчета. Залейте с балсамов сос.

С авокадо и козе сирене 

Списъкът на брускетите не би бил пълен, ако не споменем за предястие с авокадо. Намачкайте предварително издълбаната мека част на плодовете с вилица и я разпределете щедро върху препечените филийки от багетата. Поръсете с домати и краставици, нарязани на малки и накълцани сушени домати. Отгоре покрийте с козе сирене и поръсете с накълцани зелени подправки.

С гъби 

Брускетите с гъби е най-засищаща, в сравнение с всички останали закуски. Нарежете пресни гъби на филийки и заедно с лука, накълцан на кубчета, ги запържете на тиган. Когато са готови ги прехвърлете върху решетка или домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. В противен случай рискувате да развалите привлекателния външен вид на вашата закуска. Разпределете запържените зеленчуци върху препечени филийки хляб, които предварително сте намазали с крема сирене. Сервирайте брускетите топли.

С къпини 

Накрая, но не на последно място, ви предлагаме любима рецепта за брускети с къпини. В тях ще откриете перфектния баланс между сладко и солено, кремообразно и плодово. Върху препечени филийка багета намажете козе сирене и поставете отгоре пресни къпини. Полейте хлебчетата с течен мед и поръсете с накълцана на ситно мента.