Прецизното отглеждане гарантира добра реколта, категорични са специалистите от KWS

Наред с конвенционалното отглеждане на рапица и клиърфийлд технологията набира все по-голяма популярност сред производителите на маслодайната култура у нас. А клиърфийлд хибридите на KWS се радват на все по-голяма популярност сред българските земеделци, стана ясно на уебсеминара, който фирмата организира наскоро.

Целта ни е да предложим продуктови решения на производителите, чрез които те да постигнат по-високи добиви, с по-малки разходи за семена, каза Януш Пинтер, продуктов мениджър от Унгария, който беше сред чуждестранните гости, включили се също в онлайн-семинара.

Благодаря на екипа на KWS България за поканата и за възможността да направя презентация, каза унгарският специалист. Ще обърна внимание на хибридите, които изпитваме в Унгария през последните години, както и на някои технологични тънкости при отглеждането на културата. При нас благодарение на добрата изкупна цена, която се увеличи в последните години, през 2020-та

имаме нарастване на площите с около 10%

Три са основните стълбове при маслодайната рапица, на които Януш Пинтер акцентира. Това са: генетичен фон на хибрида, устойчивост на болести и технологията на отглеждане. Именно те налагат и партньорството на компанията с WRD Technology – за различни междуредови разстояния. Това е напълно нова технология на сеитба, която предлага гъвкаво разстояние между редовете – между 36 и 75 см. Сеитбата е изключително точна, а семената се изсяват много прецизно и с точно определен брой.

Първоначално програмата е използвана само на 7 места в Унгария. Впоследствие полетата се увеличават. А хибридите, които засяват, са познатите в България – Хибрирок, Умберто и KWS Cyrill CL.
Защо участва и клиърфийлд хибрид? Защото виждат, че технологията много бързо се налага, като предвижданията са, че през следващия сезон увеличението на тези хибриди ще е с 10%.

В Унгария изпробват 5 различни разстояния – нормално разстояние на 12 см, двойно – 24 см, а също 36 см, 55 см и 75 см – основно при царевица.

В резултат на изпитванията е установено е, че

растенията са изравнени, със силен първоначален старт,

всяко едно от тях има достатъчно пространство, за да нараства и да развива силна коренова система през есента, а също достатъчно почва, хранителни вещества и вода.
От снимките е видно, че WRD технологията води до по-компактни растения с голяма листна маса, по-мощна коренова система, повече разклонения, повече биомаса и повече шушулки, казва Януш Пинтер. А това означава по-високи добиви, на които разчитахме.

Добавената стойност е разделена в две групи – агрономическа част и вегетативна част на растението. С тази технология може да се гарантира равномерно развит посев, тъй като сеялката може да изсява семената много прецизно на 10 см едно от друго, да се гарантира равномерно поникване, тъй като всичките семена са на едно и също разстояние.

Първият приоритет е равномерно развитие на растенията в цялото поле, силен и бърз растеж на кореновата система преди зимата, бързо възстановяване през пролетта, лесна механична борба с плевелите и внасяне на хранителни вещества.

Как растенията реагират на различните междуредови разстояния? Те са малко по-къси, малко по-ниски, оттам по-стабилни. Редовете стават проветриви, вятърът може да издуха излишната влага, а така се намалява сухото гниене.

Образуват се повече разклонения, повече шушулки,

има по-слаб натиск на сиво гниене, има хомогенен цъфтеж и може да се постигне 1.5-2% по-висока масленост, тъй като слънчевите лъчи достигат до долните разклонения на растенията.

А ето и какво показват резултатите:

* Хибрирок – засят на разстояние 55 см между редовете, при 4 различни гъстоти на сеитба. Най-високият получен добив при ниската гъстота – 11 семена на 1 кв. м, близо 5.5 т/ха, от поле 1 хектар.

* Умберто KWS при две различни разстояния между редовете – 25 см и 4 различни гъстоти – от 25 до 40 семена на 1 кв. м. Най-добрият добив е при сеитба 30 семена на 1 кв. м – 6.5 т/ха.

* KWS Cyrill CL – получен добив от близо 6 т/ха при гъстота 30 семена на 1 кв. м и 50 см разстояние между редовете.

А на въпрос от присъстващите:

„Добиви от над 600 кг постижими ли са и как?“,

Януш Пинтер отговори:

Да, напълно постижими са. Тези цифри, които показах, са постигнати в условия на малки парцели. Но Умберто е изпитван на масови полета, където достигнахме добиви от 6 т/ха. Тези резултати са не само до генетика, но и до прецизна технология на отглеждане.

Но да се върнем на клиърфийлд хибридите рапица, включени в потфолиото на KWS, които бяха представени от Димитър Димитров.
KWS Cyrill CL е хибрид от нова генетика за висок добив. Има вегетация 256-264 дни, среноранен хибрид, средно високо растение – 1.60 см. Времето за сеитба е от 20 август до 20 септември. Препоръчителната гъстота е 30-35 семена на 1 кв. м. Подходящ е за всички типове почви както в Южна, така и в Северна България.

Хибридът има редица предимства:

бързо развитие през пролетта, много силно разклоняване,

средноранен цъфтеж с висока сухоустойчивост, съдържа ген срещу разпукване на шушулките, средно до високо съдържание на протеин.

Има включен RLM7 ген за устойчивост срещу Сухо гниене, което го прави много атрактивен, подчертава Димитър Димитров. Като част от премиум сегмента ни хибридът с най-висок потенциал за добив от Клиърфийлд технологията, ще бъде предложен с програмите за третиране Initio и Initio Insect+.

На демонстрационно поле в с. Странско, Хасковско са получени 367 кг/дка, от масово поле в Русокострастро, Бургаско – 355 кг/дка, а в Старозагорско – 380 кг/дка.

В последните години интересът към клиърфийлд хибридите много се повиши, като за 2020-та те са над 40%, коментират от опитния участък Светослав Серафимов и Георги Петков. Най-новото ни предложение в тази група KWS Cyrill CL – с ген за устойчивост на фома и на разпукване на шушулките. Растението, което показваме, е с 15-17 разклонения, които са абсолютно достатъчни и отговарят на гъстотата на сеитба – максимум 40-42 кълняеми семена на 1 кв. м тук са между 25-30 семена, за да се получи растение с мощна коренова система, с достатъчно добра коренова шийка от порядъка на 12-18 мм.

Химедия CL е другото предложение от портфолиото на KWS. Хибридът е с възможности за много високи добиви. Вегетационният му период е 260-265 дни, типично средноранен хибрид. Растенията са средновисоки – 150-160 см. Подходящ е за всички почвени типове. Препоръката е да се засява от 20 август до края на септември, с гъстота 30-40 растения на 1 кв. м.

Основните му предимства са:

отличен начален старт, устойчив на ниски температури,

изключителен потенциал за добив, високо съдържание на масло.

Получени добиви в с. Русокастро, Бургаско, на масови полета – 325 кг/дка, Кирилово, Елхово – 398 кг/дка, с. Изгрев, Елхово – 360 кг/дка, с. Отец Кирилово, Брезово – 315 кг/дка.

Всеки един хибрид, за да бъде определен като клиърфийлд, минава през сериозна класификационна програма, пояснява Петко Василев, управител на KWS България. По време на тези опити Химедия CL показа доста добра толерантност към продукта, без каквото и да е наличие на стрес - както в препоръчаната доза, така и в завишената доза. Ако искате наистина устойчив на имазамокс хибрид, Химедия е едно изключително добро предложение.

И едно важно напомняне от специалистите на KWS:

Оптималната фенофаза при рапицата преди преминаване в зимен покой е розетка, която се състои от 6-8 листа, максимум 10 листа. От значение е и кореновата шийка – в идеалния вариант тя трябва да бъде 8-10 мм в основата си, а коренът да е около 10-20 см. Рапицата формира 80% от добива си през есента, затова трябва да е развита оптимално, а за да презимува успешно да е във фенофаза розетка.

СВЕТОСЛАВ РУСАЛОВ, С. ТРУД, ПЛОВДИВСКО  Димитър Димитров презентира хибридите на KWS

Димитър Димитров презентира хибридите на KWS

Работя с KWS от 10 години. Отглеждам рапица през последните 14 години. Този сезон съм заложил близо 4000 декара. През миналия избрах хибрида KWS Cyrill CL, тъй като има ген за устойчивост на разпукване на шушулките, както и толерантност към икономически важните болести.

Това, което ми направи впечатление още през есента е, че засетите от мен 45 броя на кв. м семена поникнаха и посевът се гарнира много добре. През пролетта рапицата тръгна много добре. Впоследствие се образуваха много на брой разклонения, както и шушулки.

През последните години от рапицата получавам прилични добиви – средно около 400 кг/дка. Надявам се и тази година да е така, а KWS Cyrill CL да оправдае очакванията ми.

...

ВАУЧЕРНА ПРОГРАМА 

Освен прекрасните семена, които предлагаме, се опитваме да дадем и гъвкави търговски условия, затова сме разработили специалната ваучерна програма, каза Петко Василев, управител на KWS България.

На всеки 10 торби земеделските производители ще получат по една бонус торба. При достигнати 50 торби и нагоре - получавате 6 торби бонус, при 60 торби – 7 бонус и т.н. При достигане на 100 торби – вземате 12 торби бонус, като получавате всеки хибрид със съответните третирания на семената.

сн. 12-13-2

Светослав Серафимов (вляво) и Георги Петков показаха рапичните хибриди на полето
Светослав Серафимов (вляво) и Георги Петков показаха рапичните хибриди на полето