Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете, когато има лоши условията по време на растежа.

Най-голямо количество горчиви вещества при всички тиквови култури се натрупва в семенната камера. Горчивината не е вредна, дори има лечебни качества.

Натрупването на горчиви вещества е наследствен признак, но зависи и от условията на отглеждане. Причините са различни - неподходяща слънчева светлина, силно засенчеване. През есента, когато продължителността на дневна светлина намалява значително, натрупването на горчиви вещества се увеличава. Освен това торенето също влияе върху горчивината на плодовете. Натрупване на горчиви вещества се наблюдава и при по-висока влажност на почвата.