Затова и търпят много загуби - не знаят на какво да се осланят, как да се защитят и да търсят правата си, твърди зам.-председателят на Пчеларско сдружение Бургас Павлина Кесерджиева, отглеждаща 300 пчелни семейства

Жени Владинова

- Павлина, ти си в Управителния съвет на Пчеларско сдружение Бургас. Регистрирахте се в началото на 2018, но успяхте да развиете активна дейност, и то в различни направления. Разкажи за работата ви.

- Както през първото полугодие освен лекционната част за пчеларите организирахме и пчеларски курс. 20-ина пчелари завършиха успешно 150-часов курс по пчеларство и получиха документ за правоспособност.

Освен това успяхме за втора поредна година да осъществим конкурса за Детска рисунка на тема "Земята, пчелите и хората". Събрахме над 600 рисунки.

Освен предметни награди, състоящи се от кошници с мед и пчелни продукти, победителите посетиха Музея на пчелите в с. Кошарица. Незабравимата екскурзия беше напълно безплатна и се случи благодарение на любезното съдействие на Бай Киро от Несебър и неговия син Николай Киров, които бяха така любезни да поканят децата в своя музей.

Не мога да не спомена и Община Бургас, която ни помогна в организирането на конкурса и награждаването на децата. И, разбира се, екипът на ОД "Земеделие" - Бургас.

- А как помагате на пчеларите в областта?

- Имаме поредица от лекциите, свързани с пчеларската дейност. Успяхме също така да направим и няколко общи поръчки на материали и суровини. И не мисля да приключим само с това.

Участваме активно в работни групи, като се опитваме винаги да намерим диалог с отсрещната страна, но и да защитим интересите на пчеларя.

На скоро възложихме мащабно изследване относно статуса на пчелините в областта

Надяваме се това да даде отговор на многото въпроси, на които обикновеният пчелар не може да отговори. Или ако знае отговора, не може да се обоснове при държавните институции.

По принцип с всички членове на сдружението се събираме официално поне веднъж седмично в сградата на Областната управа Бургас. Често обаче срещите продължават и в неформална обстановка след това. В момента все още сме в сезон и нямаме много време за сбирки, но наесен готвим изненада за членовете на сдружението. Паралелно с приключването на стопанската година започваме и нова лекторска програма. Всеки човек, радеещ за пчелите, без значение дали е любител, или професионалист е добре дошъл при нас.

- Пчелари от цялата страна твърдят, че годината бе лоша. Защо?

- Тази година беше нулеви като добиви от мед, с ниско качеството и това доведе до срив на цената.

Причините са много - обилен подмор от растително-защитни дейности в земеделските площи. Много колеги правеха системно подхранване, което им даде възможност за краткосрочни финансови облаги. Факт е и изчезването на дребния пчелар за сметка на крупните стопанства.

- Какво според теб трябва да коригират в работата си пчеларите за догодина, за да е по-успешна?

- Проблеми винаги е имало. Ще ги има и занапред, защото не всичко зависи от работата на пчеларя. Но от нас зависи да се опитаме да ги решаваме, а не да загърбваме. Най-големият проблем според мен в пчеларството е неграмотността на пчеларя. И то не визирам грамотността по отглеждането на пчелите, а неграмотността по отношение на действащите закони

Пчеларите не знаят на какво да се осланят, как да се защитят и как да си търсят правата. Това беше и една от причините, поради които в началото на 2018 г. пчелари от Бургаска област се обединихме в сдружение с нестопанска цел в обществена полза под названието Пчеларско сдружение Бургас.

- Какво трябва да се промени?

- Първо, пчеларите трябва много да четат - всичко, свързано с отглеждането на пчели и поддържането на жизнеспособни пчелни семейства. И, второ, трябва да са запознати с нормативите в пчеларския сектор.

Всъщност става дума за Наредба 13 и по-точно конкретна извадка от нея. Много от пчеларите не са запознати с тази обща информация. Затова призовавам колегите - запознайте се с най-важното от Наредба 13.

Пчеларите трябва да бъдат информирани за новостите в отрасъла, задължително да имат професионален подход в работата си. Смятам, че за да си успешен пчелар, трябва да се чете много, и то специализирана литература.

Най-важното от Наредба 13

1. Разрешава се третиране с инсектициди, препарати за дезинфекция и дезинсекция със:

наземна техника - от залез слънце до 10,00 ч. на следващия ден;

авиационна техника - от изгрев слънце до 10,00 часа.

2. Лицата, които извършват/възлагат растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника, в срок до 3 дни преди датата на третирането са длъжни да:

уведомят лично (с SMS и/или по електронна поща) собствениците на животновъдни обекти (пчелини), за датата и часа, в който ще се извърши мероприятието;

изпратят уведомително писмо до кмета на населеното място, в чието землище ще се извършва третирането, както и до кметовете на населените места, чиито землища граничат с третираните площи.

Кметовете по ал. 1, т. 2 обявяват предстоящото третиране в деня на получаване на уведомителното писмо чрез местните средства за масово осведомяване и чрез обява на видно място в съответното населено място.

3. Третирането на площите, посочени в уведомителното писмо, не може да продължи повече от 3 дни за определен масив, когато се извършва с наземна техника, и повече от 5 дни - чрез въздушно пръскане.

4. В случаите, когато обявено третиране не бъде проведено, ново третиране, както и всяко следващо третиране на площите в същото населено място, се извършва след процедурата за уведомяване.

5. Какво трябва да направи собственикът на пчелина при масов подмор на пчели:

уведомява незабавно ветеринарния лекар, обслужващ пчелина, и кмета на населеното място;

подава жалба до директора на Областната дирекция "Земеделие" с копие до кмета на населеното място не по-късно от първия работен ден след констатираната смъртност на пчели. (Директорът на ОДЗ незабавно уведомява ОДБХ и свиква комисия в срок до 24 часа от получаване на жалбата в работни дни или в първия работен ден след получаване на жалбата). Ветеринарният лекар, обслужващ пчелина, след уведомяване от собственика на пчелните семейства за масов подмор в срок до 24 часа от уведомяването прави преглед на пчелното семейство и взема проби от пчели, които се изпращат за анализ в акредитирана лаборатория с придружително писмо по образец, одобрен от изпълнителния директор на БАБХ. Пробата по ал. 3 трябва да съдържа не по-малко от 50 грама от материалите за изследване, поставени в подходяща, инертна опаковка, която предоставя сигурна защита от замърсяване, повреда или изтичане, и да е запечатана и етикетирана.

Информацията върху етикета съдържа най-малко следните данни:

наименование и количество на пробата;

дата, час и място на вземане на пробата;

име и подпис на заинтересованото лице или неговия представител, присъствал при вземането на пробата;

име, подпис и щемпел на лицето, взело пробата.

Пробата се транспортира незабавно за изследване в хладилна чанта със съответните охладители.

6. Комисия извършва проверка на място. Представител на ОДБХ взема проби от третираната растителност и проверява за наличие на умрели пчели в нея.

След извършване на проверката комисията съставя констативен протокол който протокол обезателно трябва да бъде връчен на извършителя на третирането и който протокол:

се потвърждава или отхвърля съмнението за отравяне, придружено с мотиви;

при установяване на отравяне се отразяват обстоятелствата, при които е настъпило събитието;

се определят видът и размерът на причинените щети на пчелните семейства от отравянето, като при невърнали се летящи пчели силата на пчелните семейства се определя по броя на рамките с пило и броя на медовите пити, заети с нектар и мед.

В срок до 5 дни след получаване на резултатите от анализите комисията изготвя окончателното заключение за причините за подмор на пчелите и установяване на нарушителя.

При установени нарушения на изискванията на наредбата от контролните органи на БАБХ се прилага чл. 48 от Закона за пчеларството.

Размер на глобите:

Неспазването на мерки за опазването на пчелите от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности се наказва с глоба от 3000 до 5000 лв., а когато нарушението по ал. 1 е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 8000 до 10 000 лв.

Деца-"пчелички" от конкурса за Детска рисунка на тема "Земята, пчелите и хората"
Деца-"пчелички" от конкурса за Детска рисунка на тема "Земята, пчелите и хората"
Известният в цяла България пчелар Бай Киро от Несебър и неговият син Николай Киров (на снимката) поканиха победителите от конкурса "Земята, пчелите и хората" и децата посетиха Музея на пчелите в с. Кошарица
Известният в цяла България пчелар Бай Киро от Несебър и неговият син Николай Киров (на снимката) поканиха победителите от конкурса "Земята, пчелите и хората" и децата посетиха Музея на пчелите в с. Кошарица
Детска рисунка от конкурса "Земята, пчелите и хората"
Детска рисунка от конкурса "Земята, пчелите и хората"