* Блатното кокиче е в Червената книга

Блатното кокиче (Leucojum aestivum) е луковично растение с пролетен цъфтеж. Климатичните условия у нас са благоприятни за това лечебно растение, но в дивата природа то е застрашено. Цветето достига височина от 10 до 40-50, дори 60 см. Листата са ланцетни и издължени. Цветовете наподобяват тези на добре познатото ни кокиче, но имат зелени петънца в края си. Наредени са по 5-8 цвята на един цветонос. Цъфтежът започва късно през пролетта (април-май) и в началото на лятото. Ароматът е подобен на шоколадов, но е лек и ненатарапчив.

Блатното кокиче се съчетава чудесно с други луковични цветя със сходен период на цъфтеж. Важно е да се съобрази височината на растенията.

Както подсказва името му, блатното кокиче предпочита влажна почва. Толерира краткотрайни заблатявания. За предпочитане е обаче, при засаждане да се помисли за дренаж, за да се избегнат евентуални проблеми вследствие на загниване. Мястото на това кокиче трябва да е слънчево или съвсем леко засенчено. Предвид размерите, които достига, е добре да се засади в средните редици на цветната леха. Но най-добре му отредете специално място близо до изкуствено езерце, декоративен воден кът или водоскок. Засаждането на няколко луковици в група се препоръчва и в този случай. Разстоянието на засаждане е над 10-12 см от луковица до луковица. Дълбочината зависи от почвения тип, но се препоръчват около 10-12 см. Препоръчителната фракция на луковиците е около 8-10 см. Блатното кокиче се предлага в пакети с 5 луковици на цена около 5 лева.