Горещото време ще намали почвените влагозапаси

Драгомир Атанасов агрометеоролог при НИМХ-БАН

Изминалият седемдневен период се характеризираше с топло и сухо време, което създаде условия за увеличено водопотребление на земеделските култури. През първата половина от следващия период се прогнозират високи температури и липса на валежи, които ще доведат до изчерпване на почвените влагозапаси в еднометровия почвен слой. Развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове.

При зеленчуковите култури е добре да се правят поливки и подхранване с азотни минерални торове или размит оборски тор. През периода, доматите и пипера ще са в активно плододаване, извършват се редовни беритби. При необходимост се води борба срещу болести и неприятели с регстрирани препарати с подходящ карантинен срок, съобразен съответно с прибирането на продукцията. Срещу мани по зеленчуците със седемндевен срок на карантина може да се използва верита ВГ, в доза150г на 100 литра вода или 15г на 10 литра вода.

При царевицата, в зависимост от раннозрелостта на хибридите, ще протичат фазите наливане на зърното, преход от млечна към восъчна зрялост и восъчна зрялост. При слънчогледа ще се наблюдава узряване. При овощните видове (праскова, слива, ябълка) ще протича узряване на плодовете, извършва се беритба на плодовете в консумативна зрялост.

През периода могат да се извършват третирания по лозите със системни фунгициди срещу брашнеста мана при поява на първи признаци на болестта. През последното десетдневие на август започва сеитбата на рапицата. Площите трябва да са добре обработени, тъй като рапицата изисква прецизни предсеитбени почвообработки. Спазването на агротехническите срокове на сеитба осигуряват необходимата почвена влажност нужна за качественото извършване на сеитбата и началното развитие на растенията, а добре подготвените и обработени площи са предпоставка за дружно поникване и изравненост на посевите. През втората половина на следващия седемдневен период се очакват нестабилни агрометеорологични условия, които ще ограничат възможността за извършване на агротехнически мероприятия в някои райони на страната (предимно Западна България).