Неприятелят вреди само по крушите

Крушовият плодов червей напада единствено крушови овощни дървета. Вредителят се наблюдават рядко, а и неприятелят често се бърка с ябълковия плодов червей.

Пикът на нападение е през юли и август

Този вредител развива едно поколение годишно и зимува като изхранена гасеница в почвата. Летежът на пеперудите започва значително по- късно в сравнение с изброените видове - края на май. Яйцеснасянето започва 5-7 дни след началото на летежа. Една женска снася до 80 яйца предимно по плодовете. Гъсениците се излюпват след 10-12 дни и се вгризват в плодовете.

Мястото скоро зараства и не се вижда отвор (няма екскременти, загниване и др. видими повреди).

Гъсеницата се изхранва с плодовото месо само на един плод, но в един плод може да има и повече от една гасеница. Повредените плодове особенно на късните зимни сортове круши се деформират и опадат преждевременно. Изхранените гасеници се насочват към местата за зимуване, а именно почвата.

Борбата с крушовият плодов червей може да се изведе почти напълно само чрез прилагане на добра агротехника и поддържане на добър санитарен фон в насажденията. Препоръчва се употреба предимно на хормонални препарати, заради спецификата на снасяне и краткият период на вгризване на гасениците в плодовете.