Институт за агростратегии и иновации, в партньорство с Агенция за регионално и икономическо развитие-Враца, партньор по проект БАЛКАНЕТ, набират иновативни идеи и добри практики за продукти, процеси и услуги в сферата на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

Могат да участват физически и юридически лица, включително с чуждестранно участие, с дейност в сферата на земеделието и производството на храни у нас.

Уточнено е какво е "иновация" за целите на конкурса.

Това са разработване и внедряване в практиката на нов или значително подобрен продукт (стока или услуга), нов процес, нов маркетингов метод, или нов организационен метод, организация на работното място и др.,които водят до повишаване на икономическата, социалната или екологичната ефективност.

Всеки има право да номинира за участие в конкурса себе си или друго лице, отговарящо на условията за участие като попълни формуляр по образец.

До 27 август след подбор ще бъдат излъчени 30-е най-добри идеи и 9 добри практики по трите основни направления: иновативни идеи в земеделското производство - методи и техники, идеи при преработка на продукция, идеи за опаковане и маркетинг.

Класираните в конкурса за иновации получават достъп до база данни с идеи и контакти на иноватори в агрохранителната верига от България, Албания и Гърция, достъп до споделени добри практики, до on-line услуги за новосъздадени иновативни фирми и др.

Ще участват в дискусии и B2B срещи в Гърция, Албания и България, както и участие във фестивал на иновации в агрохранителната верига на 14-15 септември 2018 г. във Враца