МЗХГ започна специализираните теренни проверки на физически блокове, за да се установи дали съответните площи в тях отговарят на условията за подпомагане. Това ще се отнася и за площите, които са заявени извън обхвата на допустимите за подпомагане.

Съгласно наредба № 2 от 26 март 2018 г. за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане проверките се отнасят за схемите за директни плащания на площ, за преходната национална помощ, за мярка 10 - Агроекология и климат от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г., мярка 11 - Биологично земеделие от ПРСР 2014 - 2020 г., мярка 12 "Плащания по Натура 2000 и плащания по рамкова директива за водите" от ПРСР 2014 - 2020 г., мярка 13 - Плащания за райони с природни или други специфични ограничения от ПРСР 2014 - 2020 г.

Важно е да се отбележи, че за земите под угар стопаните трябва да знаят, че не бива да са съвсем изоставени, а да имат най-малко една почвена обработка (изораване, дисковане) от 1 януари до 31 май в годината на кандидатстване.

От елементите на околната среда пък малцина са наясно, че

и полските горички се включват в допустимия слой за подпомагане

когато са с площ не повече от 100 кв. м.

Мнозина питат какви са изискванията за т.нар. мулчирна система. Отговорът е, че при нея трябва да се създава изкуствена покривка (мулч) върху повърхността на почвата -слама, сено, стъблени и листни отпадъци, торф, полиетиленово фолио и др.

Сегашните проверки ще се отнасят и за определяне на актуалните граници на физическите блокове, за да се обновят данните в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), както и техния начин на трайно ползване.

При теренните проверки съгласно заповедта на министъра на земеделието и храните, областните дирекции по земеделие трябва да информират кметовете за датата на старта, както и земеделските стопани в даденото землище.

Много фермери питат защо проверки се правят и без тях, но трябва да знаят, че наредбата го позволява. Там е казано, че

проверките на блоковете могат да се извършват и без присъствието на земеделските стопани

Това се допуска според нормативния документ, в случаи когато по обективни причини не е бил осъществен контакт със земеделския стопанин или когато, въпреки че е информиран, не присъства по време на проверката по график.

Списъците с физически блокове, определени за проверка, индикативните графици, както и всяка друга информация за теренните проверки ще бъдат публикувани на интернет страниците на съответната областна дирекция и на табла по всички общински служби по земеделие.

След проверките на терен следва и дешифриране на новото самолетно заснемане, за да се определи обхватът на специализирания слой за подпомагане за 2018 г.