Швеция търси помощ, горите ѝ в пламъци

Необичайно гореща вълна подхрани десетки горски пожари в Северна Европа, като десетки от тях бушуват в полярния кръг, съобщи в. “Гардиън”. Швеция е най-тежко засегнатата държава с най-малко 80 пожара от сряда, което доведе до мащабни евакуации. Хиляди хора бяха предупредени да си стоят у дома, да затворят прозорците и да не дишат задимения въздух. Температурите надхвърлят 30°, а прогнозата не предвижда скоро да вали. Досега няма данни за пострадали и жертви.

Огнища на пламъци лумнаха отвъд Северния полярен кръг и на балтийския остров Готланд, като някои от тях излизат от контрол. Това накара правителството да потърси помощ от военните, стотици доброволци и други държави в ЕС.

Швеция получи помощ - включително и със самолети цистерни, хеликоптери и жива сила - от Италия, Франция и Норвегия. Подкрепа обещаха също Дания, Германия и Литва. Франция изпрати в петък два самолета цистерни с капацитет 6000 литра вода.

Медии излъчиха драматични кадри на горящи гори, хеликоптери, изливащи вода, и огнеборци, които опитват да гасят пламъците.

През изминалата седмица на Скандинавския полуостров имаше изключителни горещини. Температурите достигнаха над 32° във Финландия, Норвегия и Швеция при сухо време от седмици, което направи храстите и горските масиви лесно възпламеними. Финландия и Норвегия също съобщиха за горски пожари през последните дни. Около 500 войници доброволци са изпратени да помагат с хеликоптери в централния регион Алвдален.

Продължителните жега и суша мъчат цяла Северна Европа - от Великобритания през Германия до Латвия.

Цяла Източна и част от Северна Германия са застрашени от пожари, защото не е валяло от седмици. След сушата през май и юни зърнопроизводители алармират, че реколтата ще бъде с 20 до 50% по-слаба тази година. Полша поиска от ЕС финансова помощ заради “безпрецедентни” загуби в над 90 селски стопанства на обща площ от 1,5 млн. хектара.

Латвия обяви през юни национално бедствено положение за селскостопанския сектор и поиска от ЕС да изплати субсидиите на земеделците по-рано. Във Великобритания са паднали само 47 милиметра дъжд от 1 юни до 16 юли, което прави началото на лятото най-сухото от 1961 г., когато започват да се правят измервания на валежите.

Метеоролози прогнозират, че в идните дни температурата ще надмине на места 34°, а горещата вълна ще продължи и през следващите седмици.