Държаните постоянно в клетка започват да хапят

Зайците са доста упорити животни и никога няма да правят нещо, което не искат. Тези животни прекарват голяма част от времето си в ядене. Те не ядат по много, но често. За да изтрива зъбите си, заекът трябва да гризе твърди предмети. В домашни условия жертва на зъбите му стават килими, кабели, тапети и др. Реакцията на всеки стопанин, станал очевидец на подобно разрушение, е да вземе пухкавия хулиган и да го отнесе в клетката му

Тези ситуации доста често водят до агресивно поведение на заека - той започва да се сърди и да хапе. Държаните постоянно в клетка зайци започват да хапят.

Следващата причина за агресията е заложеният инстинкт за защита на територията. В естествени условия зайците живеят в дупки, разположени на терени с площ от 0,5 до 200 дка. Те редовно обхождат владенията си и ги маркират чрез специални жлези (под брадичката им, анални, ингвинални). И всеки, който посегне на маркираната територия, незабавно бива наказан. Тази особеност кара зайчето да хапе тогава, когато човек се опитва да го извади от клетката то просто ревностно защитава територията си.

За да избегнете ухапването, отворете клетката и изчакайте малко. Декоративните зайчета са много любопитни, те непременно ще се възползват от възможността да изследват околния свят.

Зайците, достигнали полова зрялост може да започнат да хапят стопанина си. Дори най-милото и симпатично декоративно зайче може да е сериозен съперник. Достигайки полова зрялост, зайчетата се превръщат в жестоки самци, способни да се сражават със себеподобните си. И целта е не само да бъде изплашен другият самец, но и да се повредят половите му органи и дори да го убият. В някои случаи агресията към човек от страна на заека може да е предизвикана от желание да се победи съперника. Ухапванията са присъщи на разгонените животни.

Агресивно може да започнат да се държат и разгонените, и бременните самки.

Внимавайте, когато заекът контактува с дете, да не го нарани
Внимавайте, когато заекът контактува с дете, да не го нарани