Министърът на земеделието Румен Порожанов съобщи пред протестиращите пред сградата на МС животновъди, че е получил уверение от премиера, че има възможност за изплащане на помощта "де минимис" за овцевъдите и козевъдите в размер на 15 лева. В момента ставката за подпомагане за една овца-майка и/или коза-майка е седем лева.

По отношение на искането за "де минимис", което към момента е седем лева, получих уверение от премиера, че наесен ще получим допълнителни средства, така че на този етап, с наши разчети, които имаме по бюджета на нашето министерство, ще можем да го увеличим на 15 лева, но не и на 20 лева, тъй като става голямо като възможност за изплащане, обясни Порожанов. По отношение компенсациите по Наредба 3 министърът информира, че "ще се направи анализ от гледна точка на производители, които не са успели да получат плащания по обвързаното", и след анализа ще се заложат средства за 2019 г. в бюджета.

Видео РУМЯНА ТОНЕВА

Протестиращите съобщиха, че са получили всичко, което са поискали и са удовлетворени. Стадата ще бъдат възстановени в началото на следващата година защото има шест месеца карантина.

По-рано днес със заповед на премиера от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите бе освободен Цветан Димитров. Решението на премиера бе взето след срещата на министъра на земеделието с представители на протестиращите животновъди. Министър-председателят разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорa на дирекция "Животновъдство" Златка Възелова, директорa на Дирекция "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.