Перспективни са соргото, фасулът, горчицата, нахутът и масленият лен

Алма Давидова

У нас произвеждаме предимно пшеница, царевица и слънчоглед. Но същите култури се отглеждат и в Европа.Те са важни и ще продължават да са такива за експортните пазари, но има и друг начин за успешен износ.

Става дума за нишови култури, които да се отглеждат в по-малки количества, но добре да вървят за експорт в други страни, където са популярни. Такива са соята, рапицата, лещата, бобът, просото, нахутът , шафранът и др.

За тях не са необходими огромни територии, което означава , че дори дребните фермери могат да си позволят такъв бизнес. Разбира се има и някои рискове, доколкото страната ни не е придобила опит в отглеждането на такива култури, но по региони е напълно възможно.

Шансът на българския износ е в нишовите продукти, подчертавали  са неведнъж експертите.

Потенциалът за ръст на експорта е изчерпан и трябват нови производства на стоки.

През годините държим едни от първите места в света по износ на зърна, сплескани или на люспи, и на семена от слънчоглед. Също и по износ на патешко и гъше месо, на временно консервирани череши и на семена от кориандър, показват данните на Българската стопанска камара (БСК).

Интересът към нишовите култури расте в цял свят. От новост в агропроизводството те вече се превръщат в устойчива тенденция за печеливш бизнес със своите особености, перспективи и проблеми.

Но това вече не са единични опити да се отгледа нещо за ядене, което липсва при съседа, а премислена диверсификация на рисковете и икономически обоснован бизнесмодел.

Усвояването на нови ниши повишава конкурентоспособността на производителите и задвижва малкия и среден бизнес.

В същото време масовият агробум в отглеждането на нишови култури се ограничава, поради дефицит на качествен семенен материал, отсътствие на действащи средства за защита на растенията и неувереността на фермерите в новата пазарна ниша.

На този фон полезни бяха споделеният опит в тази област и препоръките на участниците в международната конференция, състояла се наскоро в Киев “Нишовите култури. Проблеми и перспективи”. Там се очерта и топ 3 на най-перспективните нишови култури, които са изгодни за отглеждане сега.

Лидер е високоолеиновият слънчоглед. Печалбата от него е около 100 долара/хектар.Цената му започва от 700 долара за тон.

По прогнози на експертите от Syngenta до 2020 година ще са нужни допълнително 1 млн хектара площи с високоолеинов слънчоглед, за да се удовлетвори световното търсене.

На второ място е соргото с много предимства дори и пред царевицата.

То е особено интересно за животновъдите. Може да се използва като силаж, а също и за производство на спирт.

Соргото даже може да замени царевицата тъй като по много показатели е значително по-изгодно. Неговата цена е и доста по-ниска. Освен това соргото е непретенциозно към условията на отглеждане.

Така че реколтата му не зависи така силно от почвата и количествата внесени торове.

Тази култура е и сухоустойчива (издържа до 14 дни без влага).

А третото място е за слънчогледа който освен, че е високорентабилен, може да се похвали с голям експортен потенциал.

Кои са другите нишови култури и защо имат перспектива може да прочетете в новия брой на в. "Български фермер" от 19-25 юли