Законът за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието е на път към Народното събрание.

На фона на тежка от гледна точка на градушки и валежи година, в която досега изпълнителната агенция за борба с градушките е изстреляла над 8 000 ракети /колкото през цялата 2017 г./,разногласията по текстовете и финансирането на бъдещата дейност не липсват.

Доизграждането на системата за наблюдение за опасни явления и за борба с градобитните облаци изисква финансиране, което различните браншове разглеждат по различен начин.

Напаример асоциацията на българските застрахователи не приема проекта в сегашния му вид и не желае застрахователите да финансират агенцията за борба с градушките.

Те предлагат задължително да се застраховат всички субсидирани площи и да се въведе публично-частно партньорство между застрахователите и държавата за създаването на пул за селскостопанско застраховане, който да поеме разходите по превенция.

Ако проектозаконът се приеме в този му вид, несправедливо за потребителите ще се повиши цената на масовите застраховки като каско и домашно имущество, предупреждава асоциацията.

И други браншове смятат, че на проектозакона му липсва анализ на ефективността на избрания модел за управление на риска от неблагоприятни климатични промени в земеделието.

Финансовият модел за обезпечаване на мерките е несправедлив и неприемлив, като не предлага справедливо разпределение на тежестта между всички заинтересовани страни и нарушава принципите на защита правата на потребителите, казват застрахователи.