Какво трябва да знаят животновъдите за нея

В практическо ръководство за борба с чума по дребните преживни животни от януари 2018 г., което "Български фермер" откри, се казва всичко за болестта от етиологията на вируса до мерките, които трябва да се вземат.

Всеки животновъд би могъл да го прочете, за да се ориентира сам за какво става дума, особено засегнатите от два дни в Ямболска област стопани.

Любопитно е, че вирусът, причиняващ чума по дребните преживни, е пряко свързан с вируса на чума по говедата и бизоните, вируса на морбили на хората, вируса на разстройство на кучета и диви хищници, и вирусите на морбили на водните бозайници.

Географско разпределение инфекцията е било установено в много от африканските страни, които лежат между Атлантическия океан и Червено море. Засегнатата територия достига на север до Египет, на юг до Кения на изток, и Габон на запад.

През последните години заболяването е било наблюдавано в Близкия изток и Арабския полуостров, в Иран, Ирак, Израел, Йордания, Кувейт, Ливан, Оман, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Йемен, има серологични доказателства от Сирийската арабска република и Турция.

Клиничните признаци се проявяват след инкубационен период от 2 до 6 дни след инфектиране на организма.

Заболяването започва с внезапна треска като ректалната температура е със стойности не по -малко от 40-41 С. Засегнати животни са подчертано депресирани и изглеждат сънливи. Тяхната козина е настръхнала давайки им подпухнал вид, особено късокосместите видове. Скоро след този етап, бистър секрет започва да излиза от очите, носа и устата, по-късно ставайки плътен и жълт като резултат на вторична инфекция.

Един-два дни след като треската е настъпила лигавиците на устата и очите се зачервяват много силно.

Появява се епителна некроза под формата на малки точки до по-големи размери в областта на венците, устните, вътрешната повърхност на бузите и горната повърхност на езика. Устната лигавица се променя. Тя става бледа и покрита с умиращи клетки.

Как се разпознава болестта

В течение на развитие на заболяването е характерен лошия дъх от устата на животното. Поради изпитваната болка животните силно се съпротивляват на опитите за отваряне насила на устата. Диарията се появява 2-3 дни след първите признаци на треска. Заболяването продължава с дехидратация на организма и последваща смърт 7 до 10 дни след появата на клинични признаци. Част от заболелите животни оздравяват след продължително възстановяване.

След като бъде официално потвърдена

чума в дадено стопанство, 

всички животни от възприемчиви видове в стопанството се умъртвяват на място, всички вещества или отпадъци, които е възможно да бъдат заразени, като фуражи, отпадъци, тор или предмети, се унищожават или обработват по определен начин, терените се прочистват, пише в инструкцията.

Оценка на животните в инфектиран животновъден обект с цел обезщетения на стопаните се прави от специална комисия, която се се свиква със заповед на директора на съответната областна дирекция на БАБХ.

Оценката на животните във фермата обикновено се извършва преди да бъдат убити.

Не се изплаща компенсация за свине, които са умрели преди да стартира хуманното умъртвяване, но се полага компенсация за животни, убити с диагностична цел.

Съществува разработена процедура за

обжалване от страна на фермерите

ако има разногласия относно оценката на животните.

Последващо зареждане с животни на животновъдния обект се извършва след не по малко от 30 дни от почистването и дезинфекцията.

Ваксинация в България не е опция за ликвидиране и контрол при евентуална епизоотия. Тя е удачна единствено в региони ендемични по от отношение на това заболяване, гласят насоките.