Извършването на лятна резитба често се пренебрегва от градинарите, тъй като те се страхуват, че чрез нея ще навредят на овощните дръвчета. Да, това ще стане, ако прекалите, но ако всичко е по правилата – няма опасност.

През лятото може да премахнете филизи, които прецените, че няма да са ви необходими при формиране на короната. Сега те се отстраняват по-лесно, като се отчесват от основата с ръка. Така на тяхно място не покарват други клонки, тъй като не остават пъпки, както при зимната резитба, когато клонките се режат с ножица.

Премахват се и летораслите, които растат навътре в корната, както и конкурентите на водача и продължителите на скелетните клонки.

Лятната резитба е препоръчителна и в ситуациите, когато трябва да се огъват или накланят клонки, които растат неправилно. Сега е много подходящо, тъй като тъканите им са по-меки и това става безпроблемно.

Установено е, че клонките, които ще бъдат скелетни клони, са най-здраво свързани с централното стъбло и няма да се отцепят при по-силни ветрове, когато сключват ъгъл 45 градуса.

. Ако растат по-изправени, се отклоняват с помощта на разпонка.

. Ако се развиват в положение близко до хоризонтално, се привързват към централния клон, така че да образуват желаните 45 градуса.