Страната залага на семейното фермерство

Таня Демирова

Показателите на млечния сектор на Франция продължават да са стабилни с годишен оборот от 30 млрд. евро.

Франция развива едно специфично животновъдство, което е базирано на фамилната ферма. Тя е с традиции, наследява се и зад нея стоят много стабилни професионални учения, обяснява Стефан Патен, директор на Races de France (организация, която е шапката на асоциациите на породите във Франция).

Във Франция имаме 20 млн. говеда, които са професионално разделени на млечно и месодайно направление.

Повечето от кравите се отглеждат пасищно обяснява специалистът. Животните са на паша от 180 до 270 дни в годината

Френските фамилни ферми отглеждат средно около 50 крави и разполагат с около 600 дка. Земята е необходимост, тъй като е задължително френските фермери да произвеждат сами фуражите за животните си, а не да ги купуват.

В страната работят около 63 000 ферми с общо поголовие 3,8 млн. крави.

Имаме затворен цикъл, уточнява Роже Блан, основател на най-голямото професионално животновъдно изложение във Франция - Sommet de l'Elevage. За стопанисването на една такава ферма са нужни двама души.

Стефан Патен обяснява, че най-общо фамилната ферма представлява семейна юридическа структура, със семеен капитал. Една ферма може да е собственост на двама или трима души. Но като цяло това е много различно от големите ферми, където това са инвестиционни структури. Във Франция се постарахме да запазим местната икономика и печалбата да остава в семейството уточняват специалистите.

Средната млечност на кравите Холщайн във Франция е около 10 000 литра на лактация за 305 дни. В зависимост от породата този млеконадой може да е много различен. Може да започне от 5 тона и да стигне до 10 тона.

Общият годишен млеконадой във Франция е 25 млн. л, а млекопреработвателните предприятия в страната са 1273 броя.

Франция е вторият по големина европейски млекопроизводител и седмият в света, подчертават специалистите.

Селекционната дейност във Франция датира от XIX век, когато се създават и породните асоциации. Отначало това са били структури на няколко животновъди, които са се обединили около една порода, за да подобрят качествата й. Сега всеки, който гледа дадена порода, е член на съответната асоциация, така имаме широка база за селекционна дейност. Тя се поддържа от асоциацията на съответната порода, като в нея работят и научни работници от френския Национален институт за аграрни изследвания - INRA, обясняват френските специалисти.

Структурата на производство и потребление на млечна продукция във Франция показват, че 37% от произведеното мляко се преработва в сирене 20% - в масло, 13% - в сухо мляко, 10% - в прясно мляко, 8% - в кисело мляко и плодово кисело мляко, 7% - в сметана.

Пет френски млекопреработвателни предприятия са в списъка на 25-те най-големи производители в света. Най-големите френски млекопреработвателни компании са частни, сред тях са Lactalis, Danone, Savencia, Bel.

80% от френските фермери са членове на кооперации. "Sodiaal" е първата млечна кооперация, създадена през 1999 г. Със своите 13 200 млекопроизводители, които са нейни акционери, тя е най-голямата във Франция, третата по големина в Европа и петата - в света.

Роже Блан - основателят на най-голямото професионално животновъдно изложение във Франция - Sommet de l'Elevage (вляво), и Стефан Патен, Races de France Снимка: Андрей Белоконски
Роже Блан - основателят на най-голямото професионално животновъдно изложение във Франция - Sommet de l'Elevage (вляво), и Стефан Патен, Races de France Снимка: Андрей Белоконски
Млечните крави във Франция са на паша от 180 до 270 дни в годината Снимки: La France agricole
Млечните крави във Франция са на паша от 180 до 270 дни в годината Снимки: La France agricole