В Украйна се проведе обучение за български фермери в Международния център за биологично земеделие в Полтава, Украйна. Инициатор и съорганизатор на обучението беше Tradin Organic – холандска компания, специализирана в търговията с биологични продукти (над 25 вида) и тяхната преработка.

Tradin Organic е дъщерно дружество на канадското дружество SunOpta.

В България Tradin Organic има фабрика за преработване на биослънчоглед – производство на студено пресовано олио и кюспе; белена слънчогледова ядка - в индустриални опаковки или малки такива, насочени към крайния потребител. За едно такова производство е необходимо наличието на голямо количество суровина, което е по-изгодно да се купува вътре в страната, отколкото се внася от чужбина. Пред местните фермери се предоставя възможността за отглеждане на биологичен слънчоглед, много по-изгодна опция за българския фермер в сравнение с конвенционалното производство.

Биологичният сектор в България има голям потенциал за развитие. Има възможности фермерите да бъдат запознати с опита на успешните производители и обучени в спецификите на биоземеделието.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 14 юни.