Драгомир Атанасов агрометеоролог при НИМХ - БАН

През следващия седемдневен период времето ще се задържи без съществена промяна спрямо предходната седмица. Прогнозират се високи температури, което ще поддържа ускореното развитие на полските култури. През периода се очакват неустойчиви прояви на времето с краткотрайни превалявания, като остава опасността от градушки и нанасяне на нови повреди по земеделските култури.

При пшеницата ще се наблюдава фаза млечна зрялост и начало на фаза восъчна зрялост, а при ечемика - фаза восъчна зрялост и пълна зрялост. През тези фази от развитието на житните култури щети нанася вредната житна дървеница. При рапицата ще се наблюдава узряване.

При царевицата и слънчогледа ще се осъществява листообразуване, а при част от посевите със слънчоглед - и образуване на съцветия. При овощните видове ще продължи наедряването на плодовете. През периода вреди първото поколение на ябълковият плодов червей. При лозата ще се наблюдава фаза цъфтеж, която е критична за заразяване с мана. В лозовите масиви поражения ще нанасят гъсениците от първото поколение на шарения гроздов молец. При евентуални повреди от град при лозите е необходимо да се премахнат наранените части и да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор с цел ограничаване заразяването с гъбни патогени през наранените места. През пероида има опасност от развитие на мана по зеленчуковите култури, което налага третиране със контактни и системни фунгициди. При използването на фунгицидите е препоръчително да се комбинират с инсектицид, тъй като голяма част от болестите по зеленчуковите култури се пренасят чрез вредителите.