Очакваните валежи ще поддържат влагата в почвата

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През повечето дни от юни агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време.

Очакваните валежи в по-голямата част от полските райони на страната, около нормата за месеца, ще поддържат добро нивото на почвените влагозапаси в 50- и 100см слой - над 70% от пределната полска влагоемност (ППВ).

По-ниски нива на почвените влагозапаси се прогнозират в североизточните (Разград, Русе, Силистра, Добрич) и югозападни (Благоевград) райони, където майските валежи бяха значително под месечната норма.

През първото десетдневие на юни прогнозираните наднормени температури ще ускорят последните фази от развитието на есенните посеви. При рапицата ще протича узряване. При зимните житни култури във високите полета ще наблюдаваме наливане на зърното и млечна зрялост.

В полските райони при пшеницата ще имаме преход от млечна към восъчна и восъчна зрелост. При ечемика ще се наблюдава масово восъчна и пълна зрелост при посевите в Дунавската равнина (агростанция Кнежа) и в югоизточните райони (Ямбол, Карнобат).

През второто десетдневие агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до обичайните за периода. До средата на юни при пшеницата в по-голямата част от полските райони ще се наблюдава масово узряване.

През третото десетдневие прогнозираните наднормени температури ще ускорят вегетацията на земеделските култури. До края на месеца част от пролетните култури ще встъпят в репродуктивен стадий от развитието си - при по-рано засетите посеви със слънчоглед ще се наблюдава начало на цъфтеж, а при ранните хибриди царевица - изметляване и цъфтеж на метлицата.

Прогнозираните стойности на максималните температури през месеца, на места до 35-36 градуса, ще имат краткотрайно, негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при полските и зеленчукови култури.

Честите валежи през първата половина на юни и очакваните градушки ще поддържат висок риска за развитие на гъбни болести - мана по лозата и зеленчуковите култури (картофена мана и алтернария по доматите), струпясване и късно кафяво гниене по плодовете на овошките.

По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в края на първото, в средата на второто и през повечето дни от третото десетдневие на месеца.