Най-голям сега е интересът към биоенергията и биотехнологиите

Алма Давидова

Висока динамика в растежа на бизнеса се наблюдава не само в областта на ИТ.

Много сектори на световната икономика изпреварват информационните технологии както по отношение на темповете на растеж, така и по размера на входящите инвестиции. За радост сред тях е и аграрният сектор.

“Избрахме 5 отрасъла, които през последните години са били най-привлекателни за инвеститорите. И основният акцент в нашия рейтинг не е върху мащаба на дейността на отделните компании, а върху иновативните инвестиции.

Защото точно те се характеризират с най-голяма възвращаемост на вложените средства, а в дългосрочна перспектива определят тенденциите в развитието на икономиката като цяло” - това отбелязват инвестиционни анализатори от Capital Times Investment Company.

Проучването показва, че за последните няколко години селскостопанският сектор е получил значителна подкрепа под формата на рязко увеличен приток на инвестиции.

Според доклада на AgFunder, през 2017 година агробизнесът е получил около 2,6 милиарда долара инвестиции, като са се включили 625 нови инвеститори.

Най-големият интерес на инвеститорите се проявява в такива категории като земеделски системи, маркетинг в агробизнеса, софтуери за управление на фермерски процеси, механизация и роботизация на фермите.

Най-голям интерес сега се забелязва и в категорията биоенергия и биотехнологии, където растежът спрямо предходната година е бил 500%, което в абсолютно изражение се равнява на 42 млн. долара.

Наравно с рисковите фондове в отрасъла активно инвестират големи производствени компании като Bayer и Afimilk, като извършват многомилионни сделки.