Според Хал Кин, аналитик на млечния пазар в Beijing Orient Dairy Consultant.Ltd, прогнозира, че темповете на увеличаване на сурово мляко в основните държави-износители ще намалеят през втората половина на 2018 г.

В повечето държави-износителки производството на мляко започва да се увеличава през март 2017 г., връща се назад китайският аналитик. Глобалното млекопроизводство отбелязва ръст от 1,6% през 2017 г. През първата половина на 2018 г. се очаква ръст в произведените млечни обеми от 2,9%. Но през втората половина на 2018 г. се прогнозира намаление до 2,4%, отбелязва Хал Кин.

Средният прираст в млечните обеми, които ще бъдат произведени в страните от Европейския съюз, ще е 2%, като най-голямото увеличение ще стигне до 6,2%.

Прогнозата за увеличение при производството на мляко в Австралия е 3,5%, в Аржентина и Уругвай - 10%, докато млечните обечи в Нова Зеландия ще намалеят с 0,1%.

В Китай няма голямо потребление на масло. Същевременно има голямо търсене на прясно мляко и млечни напитки. Затова се нуждаем от големи количества сухо мляко, подчертава китайският експерт.