Въпрос:

Поради недоглеждане съм си купила Лактофол Ботаника - за палми, папрати, декоративни растения. Може ли да използвам листния тор за градината - домати, лук, лозя? И каква е дозата?

Веселка Иванова с. Велино, Шуменска област

Отговор:

Няма отделна марка Лактофол Ботаника. Всички листни торове са Лактофол, но има фирма с име Ботаника, която също ги предлага.

От фирма Екофол, производител на листните торове Лактофол, предполагат, че е читателката ни е взела продукт, който е подходящ за цветя.

Не е проблем обаче да се използва за пръскане на зеленчуци и трайни насаждания. Дозата е 1%-ов разтвор - 100 мл тор на 10 л вода.

Дървесната пепел е отлична тор

Подходяща е за всички растения

Пепелта, получена от изгаряне на дървета и други растителни остатъци, представлява много добър комплексен тор, който е подходящ за всички културни растения.

Растителната пепел съдържа много калций, калий, фосфор, магнезий и около 30 вида микроелементи - бор, манган, желязо и др.

Освен това тези елементи се намират в достъпна за растенията форма.

Препоръчително е да се внесе по 100 г на 1 кв. м.

Освен това пепелта способства за намаляване киселинността на почвата и създава благоприятни условия за жизнената дейност на почвените микроорганизми.

Кога се внася хидратна вар

Разпръсква се върху почвата

За да коригира почвената реакция на почвата, най-често се използва методът варуване.

Препоръчително е това да се направи преди основната обработката на почвата в градината през есента. Може да се внесе 50-100 кг хидратна (негасена вар) или 100-200 кг сатурачна вар на 100 кв. м.

Варта се разхвърля равномерно на повърхността, след което почвата се обработва.