В момента и есенниците, и пролетниците се развиват добре. Април беше изключително рисков заради сушата, тъй като като кореновата система на растенията не можеше да стигне до влажния слой на дълбочина около 2 метра - каза проф. Иван Киряков – зав. отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури” в Добруджанския земеделски институт – Ген. Тошево.

Краткотрайните валежи през май не са достатъчни, но са спасителни за посевите – добави той и очаква да повали около 24 май.

„През  последните 50 години средното количество зимни валежи от ноември до март в Добруджа е около 191 литра, а само за тази година е 287 литра, което ще рече, че до 2-3 метра в почвата влагата е достатъчна. Проблемът дойде оттам, че април месец бе много сух. Паднаха 5 литра дъжд в Добруджа. Влагата в дълбочина не е достатъчна за пшеницата, която през април започва да расте буйно, кореновата система още не е формирана, не е слязла в дълбочина и това е доста сериозен стрес за растенията, особено за по-късните посеви” – коментира проф.Киряков.

В Добричка област с пшеница се засети над 1 млн. дка площи.

Тази година пшеницата е изкласила сравнително рано, заради топлото време и засушаването, каза още той. Цъфтежът й вече е преминал.