Телени червеи се наричат ларвите на твърдокрилите насекоми от сем. Elateriade. Този неприятел е разпространен повсеместно в нашата страна и поврежда голям брой полски и зеленчукови култури, в т.ч. и картофите. Животът и развитието на телените червеи са тясно свързани с почвата. Бръмбарите снасят яйцата си в повърхностния почвен слой, ларвите се развиват и какавидират в почвата и оттам излизат възрастните насекоми.

Ларвите имат продълговато, хитинизирано, жилаво тяло като тел. През първата година от своето развитие те достигат дължина 4-7 мм, а през следващите – над 20-25 мм. Развитието на ларвите протича в продължение на 3-5 години. То в пряка зависимост от температурата, влажността, структурата на почвата и концентрацията на почвените разтвори. Повишената концентрация на почвените разтвори влияе токсично на ларвите и това може да бъде използвано за намаляване на тяхната численост.

Борбата срещу ларвите на телените червеи е трудна поради техния продължителен и скрит начин на живот. Прилагането на добра агротехника е от изключително важно значение за успешната борба с този вредител.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 17 май.