Засажда се в края на август и през септември

Дървовидният божур е многогодишно растение, което не обича да се мести при засаждането. Затова трябва да се подходи мъдро към избора на мястото му в градината. В случая почвата играе една от основните роли. Тя трябва да бъде с дълбок хумусен хоризонт, богата на хранителни вещества и средно ниво на задържане на влагата. Необходим е добър дренаж.

Изложението да е слънчево до полузасенчено в следобедните часове с жарко слънце през лятото. Не е желателно божурът да се засажда на места, където често става течение. Това може да пречупи или повреди едрите цветове.

Добрата подготовка е гаранция за успешно прихващане. Както при храстовидния божур тряба да се подготви ямка с доста големи размери - 80х80х80. Целта е максимално да се подобри структурата на почвата за новия обитател. На дъното се поставя чакъл за дренаж. При засаждане кореновата шийка трябва да остане на същото ниво, както в саксията. Ако е по-високо, корените ще се повредят от зимните мразове. Ако пък е по-ниско, се наблюдава загниване.

Подходящ срок за засаждане на дървовидния божур е есента - края на август и през септември. По-късно засаждане не позволява на растението да се прихване и приспособи преди зимата, а по-ранно често се увенчава с неуспех.