Брюксел планира да намали плащанията си до най-големите ферми в Европа през следващия бюджетен цикъл, за да намали разточителните селскостопански субсидии на блока с 6%. Това каза комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер в интервю за Политико.

Брюксел трябва да направи предложение за бюджетната рамка за периода 2021-2027 г. на ЕС на 2 май, а съкращенията се смятат за неизбежни, защото Великобритания вече няма да севключва със средства. Разходите за селското стопанство са една от най-очевидните цели за намаляване на разходите, тъй като Общата селскостопанска политика представлява почти 40% от бюджета на ЕС или около 59 милиарда евро всяка година.

Според комисаря един от най-големите недъзи на Общата селскостопанска политика е, че е дала приоритет на големите земевладелци, подпомагани с директни плащания на площ. Около 80% от средствата на ОСП отиват в 20% от стопанствата.Йотингер заяви, че новият бюджетен модел ще се стреми да балансира това.

"Това, което имаме предвид, е регресивно финансиране: Това означава, че много голям бизнес получава за своите хектари малко по-малко пари, отколкото малко предприятие. И точно това трябва да обсъдим през следващите дни."

Еврокомисарят за селско стопанство и развитие на селските райони Фил Хоган вече е казал на фермерите да се подготвят за затягане на коланите.

"Трябва да сме реалисти: при отсъствието на повече пари от държавите-членки ще има съкращение в бюджета на ОСП. Работата ми, е да изградя възможно най-силната коалиция, за да устоим на най-лошото от тези съкращения и да се постигне най-добрия резултат в този труден сценарий ", каза Хоган миналата седмица.

Голяма част от политическата дискусия за средствата от ОСП се съсредоточи върху това дали комисията трябва да предложи вътрешна структурна промяна между двата "стълба" на програмата. Сегашната ОСП е разделена между преките субсидии от Брюксел и земеделските производители - така наречените плащания по първия стълб - и фондове за развитие на селските райони или стълб 2.

Йотингер обаче предупреди, че в субсидиите и по двата стълба свиването ще се усети.

"Всички пари отиват към операторите, по-нататък и към фермерите. Едната част отива във втория стълб", каза той. "Ще направим редукция и в двата стълба".