След като получават отказ от австралийски животновъди да отглеждат и изнася магарета за месо и кожи, китайски компании решават да създадат магарешки ферми в Австралия, съобщава Аbc.net.au.

Правителството на Северната федерална територия на Австралия съобщи, че е получило 50 заявки от китайски компании, заинтересовани от отглеждане на магарета. Също така инвеститорите изявяват желание да построят заводи за преработка на магарешко месо в Австралия.

Търсенето на магарешко месо в Китай традиционно е високо, а сега то се увеличава.

На въпроса защо правителството не поддържа отглеждането и експорта на живи магарета представител на Промишления департамент на Северната територия Алистър Трир обяснява, че поведенческите особености на тези животни създават определени проблеми на животновъдите. Той признава, че самият той е бил скептичен относно перспективите на "магарешката" индустрия, но пътувания до Китай са променили мнението му.

Бях няколко пъти в Китай и видях как се развива този отрасъл там. Видях реално търсене и какво инвестиционното равнище, отбелязва Трир.

Сега австралийският Отдел по животновъдство е осигурил около 20 диви магарета, които сега се намират в изследователска станция  "Кидмън". И докато учени се опитват да установят как е най-добре да отглеждат инатливите животни, правителството приключва икономическия анализ на отглеждането на магарета и изяснява дали в перспектива те могат да изместят едрия рогат добитък.

В момента в Австралия има 5 милиона диви магарета, които нанасят щети на околната среда и затова са обявени за вредители.