Благодарение на нови уникални микробиологични продукти земеделските производители могат да увеличат производителността на стопанствата си. Такива са продуктите Славол, Славол Ес и Уникер, произведени в Сърбия.

Те се използват за третиране на почвата, на семената и растенията по време на вегетация, поясняват от фирма Пиргос Агро, която ги предлагат у нас.

Slavol S

Това е течен тор, които е подходящ за стимулиране на растежа. Може да се използва при всички видове култури за третиране на семената им, както и за обработка на резници и посадъчен материал от декоративни растения – цветя, дървета и храсти.

Той е напълно естествен продукт, който стимулира поникването на растенията. В него се съдържат ауксини, които са синтезирани от растенията и бактерии.

Slavol

Това е течен микробиологичен тор, които стимулира растежа и може да се използва при всички култури. Продуктът е подходящ и за листно подхранване на полски култури – пшеница, ечемик, тритикале, царевица, соя, слънчоглед, тютюн и др., на зеленчуци, отглеждани на открито или в оранжерии – домати, пипер, краставици, зеле, както и при цветя и декоративни растения.

Той съдържа бактерии, които са изолирани от кореновата повърхност и размножени в подходяща хранителна среда, разясняват специалистите.

Uniker

Продуктът има няколко предимства. Той е един вид стартер при започване на вегетацията на културите, освен това помага в разграждането на растителните остатъци и в образуването на компост.

Той съдържа ефективни щамове бактерии, който преработват трудно разтворими съединения на въглерод, азот и фосфор, като ги трансформират в достъпни за растенията форми.

Подробности за действието и приложението на продуктите, четете в новия брой на вестник „Българки фермер“ от 19 април.