То не е претенциозно и капризно и лесно се отглежда

Красиво и много пъстро цвете без почти никакви изисквания, тигридията тепърва се изкачва по стълбицата на славата.

В родината си Мексико и Перу се среща в големи съобщества, а у нас отскоро се предлага на пазара.

Цената е около 2-5 лв за 4-5 луковици в пакет. Цветовата гама е богата, особено като се имат предвид пъстрите шарки на всеки отделен цвят.

Растението достига височина около 50 см. Листната маса не е много, а цветовете се извисяват над нея. На един цветонос може да има до 5 едри цвята.

Недостатъкът на отделните цветове е, че разцъфтяват сутрин, а до вечерта вече са прецъфтели. Това, обаче се компенсира от броя им. Тигридията цъфти в разгара на лятото и е перфектния избор за екстравагантни градинари.

Особено подходяща е за засаждане като акцент в градината или в самостоятелен контейнер.

Не е трудна за отглеждане

Тигридията е от онези цветя, които засаждаме и ни изумяват с цветовете си в кратки срокове.

Претенции към почвата почти няма, стига тя да не е много тежка. В такава почва загниването на луковицата е почти неизбежно.

Мястото й трябва да е слънчево през по-голямата част от деня. Тигридията няма нужда от много вода, но не бива и да пресъхва през най-горещите дни. Подхранва се с тор за луковични цветя веднъж в месеца. След прецъфтяване се образуват семена. С тях размножаването е дълъг процес а семеначетата зацъфтяват след 2 години. Затова се препоръчва прецъфтелите цветоноси да се отстраняват своевременно, за да се изхранва луковицата.

По-подходящо при любителско отглеждане е размножаването чрез дедки - те гарантират цъфтеж още на следващата година.

Тигридията е топлолюбиво растение и мръзне в условията на нашите зими.

Затова луковицата се вади от почвата през есента и се съхранява на хладно през зимата, подобно на останалите лятно цъфтящи луковични цветя.

Ако се отглежда в контейнер, не е необходимо луковицата да се вади от почвата всяка година, а на 2-3 години.