Ръководителят на общината Паулу Куня, съобщи, че инвестицията е одобрена от изпълнителната среща на общинския съвет, за да се гарантира непрекъсната борба срещу тези опасни вредители през следващите няколко години, информира beeporoda.blogspot.com.

Службата "Гражданска защита, здравеопазване и околна среда" и Асоциацията на лесовъдите от Долината на Аве (ASVA) ще помогнат на общината. Според местните власти още преди години през 2014 г. в близост до Вила Нова де Фамалацио има повече от 2 000 гнезда на азиатски стършели, а около 1 500 са били унищожени след потвърждаване, че наистина са на опасния стършел.

Общината съобщава, че "унищожаването на едно гнездо струва от 80 до 150 евро, в зависимост от сложността на интервенцията", а местните власти "няма да наложат такса за унищожаване".

Тялото на азиатски стършел е с дължина около 5 см. Този вид причинява огромни щети на пчеларството и са не по-малко опасни за хората, отколкото европейска оса.

А в съседна Испания и Франция най-обещаващият начин за унищожаване на гнездата на азиатски стършел е използването на безпилотни дрони .