Заболяването бързо може да обхване всички животни

Д-р Валентин Иванов, квмн

Случаите на стафилококоза зачестиха през последните години. Причинители са гноеродни бактерии - стафилококи. Стафилококите са нормални обитатели по кожата и лигавиците на здрави зайци. Животните се разболяват само при преминаване на стафилококите през повредената кожа от остри предмети, захапване на зайците и др.

Признаците на стафилококозаса много типични и стопаните лесно могат да се ориентират.

При малките зайчета се появяват по цялата кожа малки гнойни възелчета с големина на просено зърно. За няколко дни дългоухите най-често умират.

При възрастните зайци смъртта настъпва за 2-3 дни след повишаване на температурата до 42 градуса, затруднено и учестено дишане и отказ от храна. Млечните жлези са розово-червеникави, топли, болезнени и твърди, а в млякото на майките се откриват млечни съсиреци.

Поради силната болка зайкините не допускат зайчетата да бозаят

В млечната жлеза се образуват гнойни абсцеси, които се отварят спонтанно и от тях изтича жълтеникава гной. Под кожата може да се установят абсцеси в областта на гърба, устните, хълбоците, очите, дори в гръбначния стълб, което води до парези и парализи.

Причинителите увреждат ставите и се развива пододерматит. Понякога се наблюдава и акне по кожата.

Заболяването бързо може да обхване всички животни и да нанесе значителни щети на стопаните.

КАКВО ЛЕЧЕНИЕ СЕ ПРИЛАГА

За лечение са използват антибиотици и химиотерапевтици - енрофлоксацин, ципрофлуксацин, тетрациклини и др., които се поставят във водата за пиене

Външно може да се използват антибиотични спрейове или помади.

Абсцесите след отваряне се обработват и дезинфекцират.

На всички зайци е добре да се дават витаминни препарати във водата за пиене за усилване на имунната система като Екзовит В, Екзомин и др.