Подходите за събуждане зависят от съхранението

Презимувалите мушката и сакъзчета имат нужда от най-много грижи именно в ранната пролет. В зависимост от начина на съхранение тези растения се разбуждат по различен начин.

Най-важно е да се запомни, че има период на приспособяване към новите по-светли и топли условия. Особенно внимателно трябва да се подхожда и с поливките. Малкото листна маса не поема и не изпарява много вода, затова умерените поливки са от съществено значение. Водата да е толкова, че да не се стига до загниване, но и растенията да не страдат от суша.

Баланс и хармония са необходими не само в поливането, но и в температурата и осветлението.

От мазето се изнася на светло и топло

Мушкатата са едни от най-лесните цветя за отглеждане, но въпреки това си имат своите особености. Една от тях е, че когато изпитват дефицит на светлина, те издължават междувъзлията, за да я търсят. Долните листа пожълтяват и отмират, а стъблото се оголва по дължина. Листата по върховете са двигателят, които задвижва сокодвижението.

Когато такива растения се местят от тъмно и хладно на светло, желателно е първо да се приспособят преди да се орежат, за да се оформи храстчето. Идеята е растението да се събуди и да започне активно сокодвижение. Тогава процесите в растението са оптимизирани и едничката цел е то да се разлисти, да разцъфти и да зарадва притежателя си. Все пак, не е фатално и веднага да се орежат. Възможността да се преполеят обаче е по-голяма.

Резитба се прилага само на добре полято растение. В противен случай рискуваме то да няма сили да се разлисти. Отстраняват се леторасти до 10-15 см от основата или така, че да останат поне 5 възела. Препоръчително е първите цветове да се отстранят. Това пренасочва силите към растеж.

Ако пеларгониумът няма нужда от пресаждане, започва подхранването. Добре е първите 2-3 внасяния да съдържат повече азот. А при следващите се увеличава количеството на фосфора и калия. Имайте предвид, че пеларгониумите нямат нужда от много и чести подхранвания. Пресадени растения не се подхранват с течни торове веднага, но към новия почвен субстрат може да се прибавят комплексни бавноразградими.

Пеларгониуми, прекарали зимата в кашон с вестници, както и висящите в гаража първо се накисват. В зависимост от състоянието на мушкатата в този случай се решава как да се подходи.

Ако растенията са запазили сравнително добър външен вид, а кореновата система е здрава и сочна, могат да се засадят още същия ден. Но първо трябва корените да се накиснат за няколко часа, за да поемат вода. Желателно е това да стане рано сутрин, а в късния следобед да се засадят в почва.

Когато, обаче състоянието на растенията не е много добро (прекалено много пожълтели, отмрели листа, повредени стъбла и т.н.) първо се почистват. Отмрелите тъкани се режат до здраво.

Засаждането на пеларгониуми, съхранени по този начин, да се прави само в обезпаразитена торфена смес. Преди засаждане, корените леко се опресняват, а ако има загинали, се почистват. Торфът трябва да се навлажни добре преди засаждане, а след него да се полее съвсем леко. Следващите поливки са при необходимост и засъхване на горния слой.

Подхранването може да започне след месец или по-рано, ако корените на растенията се развиват добре. Златно правило е скоро пресадени растения да не се подхранват, защото торовете ще изгорят най-младите коренчета.

Младите растения цъфтят по-рано

В началото на април времето все още е много променливо и с големи амплитуди между дневните и нощните температури. Добре е пеларгониумите да се радват на топлите слънчеви лъчи през деня, но да не изпитват студа през тъмните часове. Колкото по-рано се изнесат на слънце, толкова по-бързо ще разцъфтят. А трябва и да се пазят от студа - той забавя развитието им.

Това налага сутрин цветята да се изнасят, а вечер да се прибират. Местенето не e много приятно и в повечето случай не се препоръчва. Но това е цената на красивите мушката.

Ако имате достатъчно слънчев прозорец, разположете ги там, докато времето се затопли достатъчно. Младите резници, вкоренени през есента, ще разцъфтят първи. Ако са прерасли, може да се оформят, но иначе не е необходимо. В зависимост от развитието на кореновата система може да се наложи пресаждане. Малкият размер позволява в една голяма саксия да се засадят няколко корена и различни цветове.

Пеларгониумите могат да останат трайно навън, когато нощните температури се задържат над 10 градуса и не се очакват късни слани или ново застудяване. Изберете им слънчево и защитено от вятър място. Поливайте умерено, а подхранване извършвайте веднъж или два пъти месечно с комплексни торове.

Производителите вече са готови за сезон 2018. Първите пеларгониуми вече са на пазара така, че ако искате да попълните колекцията си от мушката, сакъзи, кралски мушката и т.н. имате тази възможност. Цените не са се променили спрямо миналата година и започват от 4 лв. Подхождайте разумно при покупката. Внимавайте за белокрилка и листни въшки, както и за петна по листата.