Природните бедствия, вариращи от суши до наводнения, струват на земеделските стопани в бедните страни милиарди долари годишно в случай на загуба на култури и добитък. Поради промените в климата ситуацията продължава да се влошава.

Като се започне от сушата и се завърши с наводненията, стихийните бедствия струват на фермерите в бедните страни милиарди долари на година за загубени реколти и животни. Поради промените в климата ситуацията продължава да се влошава.

Според ФАО загубите в селското стопанство от метеорологичните събития в развиващите се страни възлизат на 96 милиарда долара за период от десет години до 2015 г., като половината от сумата е за сметка на Азия.

В допълнение към проблемите, свързани с климата, секторите на горите и аквакултурите също са изправен пред рискове, свързани с такива проблеми, като нестабилност на пазара, болести и конфликти.

А последиците от изменението на климата допълнително задълбочават тези заплахи и предизвикателства, заявява генералният директор на ФАО Хосе Грациано да Силва в свое изказване.

Природните бедствия стават по-чести и интензивни от 80-те години насам. Това създава проблеми за около 2,5 млрд. души, които зависят от селското стопанство.

Според Римската организация на ФАО малките фермери, рибарите и други общности по света произвеждат повече от половината от всички селскостопански продукти в света.

Според ФАО близо една четвърт от всички финансови загуби, причинени от природни бедствия през десетилетието до 2015 г., идват от селскостопанския сектор. Около 4% от потенциалното производство се губи в резултат на природни бедствия.

През 2005 г. в развиващите се страни ежегодно възникват по 260 природни бедствия, показва статистиката на ФАО.

Икономическите загуби от климатичните и метеорологичните събития нарастват.

"Увеличаването на броя на екстремните климатични събития ще има все по-негативно въздействие върху селското стопанство", подчертават от ФАО.

Бедствията често имат дългосрочни последици за селското стопанство, включително загуби на селскостопански култури и животни, болести, повредена инфраструктура и напоителни системи.

(Източник: bloomberg.com)