В какаото на прах се съдържат много и разнообразни минерални вещества - желязо, магнезии, калций, фосфор, манган. То е добър източник на селен, калий и цинк. Съдържа още фибри и органични киселни, с което е полезно за здравето на човека. Във връзка с това е доказано, че какаото на прах влияе като антиалерген, антиоксидант и има антиканцерогенни свойства. Употребата му понижава кръвното налягане, балансира холестерола, оптимизира мозъчната дейност, повлиява хранителни дефицити.

Щом е толкова полезно за нас хората, защо да не е и за зеленчуковите растения?

Например отпадните продукти от какаовата промишленост след добиване на семената се използват за мулчиране на любителски градини. Доказано е, че какаовият мулч привлича земните червеи и подобрява дейността на полезните микроорганизми в почвата.

Спорен е въпросът дали какаото на прах има същия ефект.