Какаовото дърво е екваториално растение. Ареалът му на разпространение е изключително малък. Естествените условия там са постоянни - висока въздушна влажност, ежедневни валежи и постоянна висока температура. Отглеждането на какаовото дърво е поминък на голяма част от населението там. Културата е с богата история и дългогодишни традиции.

В нашите ширини е невъзможно да се отглежда без да се създадат подходящите условия

Според експерти по екзотични растения в България, какаовото дърво у нас може да прекара лятото навън. Подходящото място е на шарена сянка. С настъпването на по-хладни периоди задължително трябва да се прибере. Минималната температура, която може да понесе е около +15 градуса и не по-малко. В помещението през студените месеци се поддържа температура от 17-19 градуса, а оптималната е над 22 градуса. При измръзване или пресушаване опадат листата и в повечето случаи растението не се възстановява.

Какаото има нужда от изключително много вода. Дори ежедневни поливки няма да навредят, а даже напротив. Както споменахме - засушаването води до хвърляне на листата. Ако водният режим се поддържа в оптимални граници, какаото ще расте с часове. В този ред на мисли трябва да се помисли и за подходящо подхранване.