Производството на комбинирани фуражи в ЕС преживява период на трансформация, заявява експрезидентът на FEFAC (Европейската федерация на производителите на фуражи) и представител на Agrifirm Group Руд Тиджсенс.

В частност в суровинния сегмент се наблюдава сериозна неопределеност, тъй като потребителите са разтревожени от негативното влияние на селското стопанство в Южна Америка върху екологията в района. Данни сочат, че увеличаването на зърнопроизводството, насочено към експорт в страните от ЕС, принуждава производителите да изсичат горите, при това при засилени обороти.

Друго предизвикателство за производителите е увеличаващият се интерес на поребителите към продукти без ГМО, отбелязва Тиджсенс.

От 2019 г. забрана за внос на комбинирани фуражи с ГМО ще бъде въведен и в Полша.

Още един тренд, който в близките години ще оказва сериозно влияние на пазара на комбинирани фуражи, е стремежът на производителите да затворят минералния цикъл. Става дума за преработката на отпадъчни продукти от птицеферми и свинеферми, който според многобройни изследвания съдържат много хранителни елементи. В частност те могат да се използват при производството на торове и на фуражно зърно, обяснява специалистът.