Ако мартенският студ продължи повече от няколко дни, може да се окаже гибелен за пчелните семейства, предупредиха производители на мед на откритото днес в Добрич специализирано изложение "Пчеломания", цитирани от БТА.

"Зимата беше добра, пчелите започнаха да се развиват, но мартенският студ ги "хвана" и сега гледат да запазят потомството. Пчелите са много грижовни родители и са готови до последно да топлят и да умрат върху пилото", коментира председателят на сдружение "Пчела 1946" в Добрич - Добрин Добрев. По думите му подобна ситуация е имало и през миналия март, но тогава пчелните семейства са били по-развити.

Радостин Николов, пчелар с 15-годишен опит от село Гроздьово, Варненско, каза, че при минусови температури в ранна пролет винаги има опасност от измръзване и пчелите могат да загинат като не могат да отидат до медовите запаси.

Повратните студове никога не се отразяват добре на пчелните семейства, добави Недялка Михова от Медената къща в добричкото село Прилеп. По думите й топлото време през зимата е събудило пчелите, които са започнали да се развиват, и сега, с настъпването на последната студена вълна, главната им грижа е да опазят "бебетата" в кошера.

Пчеларите в Добричкия регион, които са сред най-големите производители на мед в страната, не се опасяват, че с измръзването на овошни дръвчета няма да има храна за пчелите. Пчеларите се надяват масивите с рапица и слънчоглед в района да се развиват добре, за да има обилна паша и за пчелите.