С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната седмица на март.

ВАЖНО! За да не се задържи нарастването поради липса на място, където майката да снася яйца, гнездото трябва да се разшири навреме. Със запълването на част от питите в гнездото с нектар и прашец, от една страна, и с пило, от друга, дейността на майката може да се ограничи. Тя няма да може да снася яйца необходимия брой яйца поради намаляване на броя на свободните килийки, а това води до задържане на развитието на пчелното семейство.

За да се избегне описаният проблем, трябва да осигурите достатъчно място за снасяне на яйца от майката. Това може да стане, като разширите гнездото с изградени пити.

ВАЖНО! Разширяването се прави, когато междината, образувана от преградната дъска и крайната пита, е добре запълнена с пчели. Ако на предпоследната пита има пило, гнездото също трябва да се разшири.

ВАЖНО!  Но когато има пило и на вътрешната плоскост на крайната пита, това е указание, че сте закъснели с разширяването