Хората, които намерят птици в безпомощно състояние в населените места или около тях, да потърсят помощ на зеления телефон на съответната Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), да сигнализират в горските стопанства или в съответната община, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

В страната има няколко спасителни центъра за диви животни и от РИОСВ може да потърсят съдействие за настаняването на намерените бедстващи птици. Това се извършва по определен законов ред. Птиците се настанява с протокол и след възстановяването им се връщат в природата на мястото на намиране или на подходящо място в близост до него.

От Министерството напомнят, че Белият щъркел (Ciconia ciconia), e защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие.

Специалистите обясняват, че както повечето птици, щъркелите мигрират на юг не заради студеното време, а заради липсата на храна, т.е. извършват хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми. Според тях въпреки по-студеното време, обхванало страната, достъпът до храна не е проблем за щъркелите, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците.

Опасно е само ако щъркелът е с обледенени и замръзнали крила. В този случай птицата се нуждае от помощ.