Кирил Кръстев

Все още имате време за зимно пръскане стига времето да позволява.

Може да внесете почвени хербициди в овощните насаждения.

Свалят се, събират се и се изгарят материалите, с които са били обвити младите дръвчета през есента за запазване от зайци.

Правят се наблюдения под микроскоп по метода на Холц, през 2 дни до края на март, върху узряването на аскоспорите на причинителя на струпясването по ябълка и круша, червени листни петна по сливата, загиване на завръзите на дюлята, кафяво гниене по дюля, оранжеви листни петна по бадема, цилиндроспориозата по черешата и други болести.

Поставят се рамки – изолатори, върху събраните материали през предната година от ябълковата и сливовата плодова оса и от черешовата муха във връзка с проследяване на развитието им.

За установяване плътността на ябълковия цветопробивач в края на месеца се извършва стръскване на 10 ябълкови дървета, равномерно разпръснати в насаждението.

Отначало дърветата се стръскват в обедните часове през ден, а след улавяне на първите бръмбари – всеки ден. Ако при стръскване се установят повече от три бръмбара на дърво, пръска се с минерални и парафинови масла – не само срещу цветопробивача, но и срещу листогризещата гъсеница по ябълката.

Върху дърветата, силно нападнати от кръгломиниращия молец, се поставят стъблени кафези за установяване излитането на пеперудите.

Преглеждат се върховете на клонките на 5-10 дървета, за да се установи плътността на прасковения клонков молец.

Ако операцията не е извършена през ноември, събират се 1000 – 2000 мумифицирани бадемови плода от дърветата или от падналите върху почвата и се поставят в кафези за проследяване началото на цъфтежа, масовия летеж и края на летежа на бадемовия семеяд.

Установява се плътността на костилкоплодовата листна оса чрез почвени разкопки – по две разкопки с размери 50/50/25 см под 10 дървета, на черешовата муха – по две разкопки с размери 50/50/6 см под 50 дървета, на малиновия бръмбар – чрез разкопки с размери 50/50/30 см и др., като изкопаната почва се пресява със сито.

Събират се и се изгарят изсъхналите листа в ягодовите насаждения, за да се унищожат причинителите на белите и червените листни петна, на брашнестата мана и др.

Изрязват се и се изгарят касисовите клонки, нападнати от стъкленка, малиновите издънки, нападнати от малинов молец и т.н.

Преди разтваряне и най-късно до набъбване на пъпките на прасковата се пръска с медни препарати за борба със сачмянката, кафявото гниене и къдравостта.

С медни препарати се пръска и кайсията срещу сачмянка и кафяво гниене и бадемите срещу церкоспорозата, сачмянката, оранжевите листни петна и струпясването, а ако се прибави и инсектицид – и срещу листогризещи гъсеници и други неприятели.

Извършва се цъфтежно пръскане на кайсията, с медни препарати.

Пръскане на стъблата и дебелите клони на ябълковите дървета, нападнати от ябълкова стъкленка и кореста завивачка с минерални и парафинови масла, Вазтак нов 100ЕК 1,5 мл/10 л вода и др.

Пръскане на касисовите насаждения, нападнати от акар с минерални и парафинови масла, 3 % разтвор на акарзин.