Как да се отърва от пъновете на отрязаните дървета в градината, пита ниСултанка Христова от с. Приселци, Варненско

Има много начини да унищожите тези "остатъци" от дървета, с които наскоро ще ви запознаем. Но има и чудесен вариант да ги запазите, като креативна украса в двора.

Можете директно да засадите цветя в дървесния дънер, тъй като излишната влага попива направо в почвата. Получават се страхотни декорации!

Организацията на една градина понякога е свързана с решение за премахване на някои от наличните там дървета.

Причините за това могат да са най-различни, от овошка, която е спряла да дава плод, до премахване на сянка там, където е нужна повече светлина.

Вместо да се изкоренява изцяло дървото обаче, може от него да се остави дънерът. Бившото вече дърво перфектно влиза в ролята на саксия от пънче, която да приюти мини градинка в рамките на голямата градина.

Показваме ви снимки, които нагледно показват как биха изглеждали саксии от дървен пън, ако бъдат оставени в естествената си среда, тоест в земята.

Освен че се вписват успешно в заобикалящия ги пейзаж, подобни саксии се превръщат в чудесен дом за цветята. Това е така, защото за тях ще има достатъчно влага, просмукваща се през почвата, с която е напълнен направеният отвор в пънчето, директно от земята.

В превърнатия в саксия дървен пън, можете да посадите бели, жълти, оранжеви, червени и лилави цветя, които заедно образуват очарователна пъстра градинка. Тя ще изглежда чудесно на фона на зелената морава.

Как да си направите интересна саксия от пънче

Знаете ли, че неживо растение може да приюти живо? Чудесна идея е да си направите красиви саксии от дървесни пънчета. С тях можете да декорирате както градината си, така и дома си. Ефектът е страхотен! Ще ви покажем как става в няколко лесни стъпки.

Нужни са следните материали:

Дървесен дънер с височината на нормална саксия, равно изрязан от двете страни или поне от тази, на която ще лежи. Диаметърът му е добре да бъде 10-15 см., но ако желаете, може да е и по-дебел. За по-прецизна работа използвайте бормашина със свредло за оформяне на широки отвори; едра шкурка; книжно широколентово тиксо; спрей с боя по избор; лак;малък пластмасов съд (може да се изреже от шише за минерална вода).

Как да действате?

Преди да се захванете с направата, трябва да предвидите няколко неща. Ако саксията от пънче ще стои върху мебел, от нея не бива да тече вода. Освен това с времето дървото гние. Затова намерете подходящ като височина и диаметър пластмасов съд, който да вградите вътре в дънера. Ето какво да направите:

1. С помощта на бормашината оформете вдлъбнатина в пънчето. Направете я с размерите на пластмасовия съд, който изцяло и плътно трябва да влезе в дървото.

2. Използвайте шкурката, за да загладите цялата повърхност.

Можете да боядисате саксията от пънче

3. Облепете половината от дървото с тиксо и го напръскайте с боята. Когато махнете лепенката, ще получите пъстра шарка.

4. Накрая нанесете безцветен лак, а при повече желание можете допълнително да украсите с още багри и фигурки.

Подходящите растения

Саксията от пънче няма отвор за излишната вода и застрашава корените от изгниване. Ето защо в почвата, с която ще напълните пластмасовия съд, засадете растение като алое или кактус. Те са подходящи, тъй като не се поливат често.

Оригинална ваза

Пънчето с вградения в него съд може да се използва и като ваза с интригуващ дизайн. Необходимо е да направите отвор в дървото, толкова голям, че да поберете в него предвидения съд.

След това добавяте вода, в която да потопите цветята. Ето, че вече си имате единствена по рода си ваза, приличаща досущ на дръвче, което си има за корона красив цветен букет. Ще стои чудесно в дневната ви, особено ако сте заложили на рустик или селски стил в интериора.