Публикувани са новите ветеринарномедицински изисквания към животновъдните обекти. С проект на наредба се въвеждат допълнителни изисквания, свързани с повишаване на биосигурността на птицефермите.

Във всяко технологично помещение се отглежда само по една технологична група. Новите изисквания към използваемата площ при отглеждане на гъски е следната: при гъски за угояване и за втлъстен черен дроб - до 3 бр. на кв. м, при гъски-родители - до 2,5 бр. на кв. м.

Плътността в помещенията, в които се отглеждат патици за угояване, е до 10 бр. на кв. м, но не повече от 30 кг/кв. м. При мюлари за втлъстен черен дроб и месо - до 4 бр. на кв. м, а за патици-родители - до 5 бр. на кв. м.

Ново изискване към птицевъдите е на входа на всяка сграда да има филтър за смяна на работното облекло, който трябва да е оборудван с вана за измиване и дезинфекция на обувките и съоръжение за дезинфекция на ръцете.

Птицевъдите се задължават да водят всекидневни записи за смъртността и количеството консумиран фураж при патиците и гъските, а при другите птици - смъртността и количеството консумирана вода и фураж.