Очакваните валежи ще попречат на подхранването на зимните житни култури

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През второто десетдневие на февруари агрометеорологичните условия се определяха от наднормени температури.

На места в източните и южните райони средноденонощните им стойности достигаха и надвишаваха биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

През последната седмица от месеца условията ще се определят от неустойчиво време, с чести валежи.

През втората половина от периода отново се очакват краткотрайни, зимни прояви на времето, които ще задържат нежеланото, преждевременно развитие при трайните насаждения и ще поддържат в покой есенните посеви.

По-съществено понижение на температурите се прогнозира в средата на периода, но без критични минимални стойности за зимуващите земеделски култури.

Падналите валежи през първото и второто десетдневие, надвишиха на много места в страната месечните норми (Видин-60 л/кв.м, Шумен-58 л/кв.м, Чирпан-64 л/кв.м, Стара Загора-61 л/кв.м, Карнобат-56 л/кв.м, Кърджали-71 л/кв.м, Хасково-72 л/кв.м).

Очакваните валежи до края на февруари ще поддържат неподходящи условията за подхранване на зимните житни култури с азотни минерални торове.

Наднормените температури през зимните месеци периодично създаваха условия за протичане на забавена вегетация при есенните посеви на места в полските райони на страната. При част от тях се наблюдават признаци на дефицит на някои важни елементи за метаболизма на растенията.

През последната седмица на февруари високото ниво на почвените влагозапаси ще възпрепятства предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури (фий, овес, пролетен ечемик) и на студоустойчивите зеленчуци (грах, спанак, лук, чесън, магданоз).