Може да се отглежда в контейнер

Ананасовото цвете (Eucomis) може да изглежда екзотично заради интересната шапка на всеки цветонос, но се отглежда лесно. Грижата за него не се отличава от тази за останалите луковични цветя.

Еукомисът се засажда през пролетта. Мястото му е на слънце. В началото се полива умерено и само при необходимост. С напредване на вегетацията и затопляне на времето има нужда от все повече вода. Ако страда за нея по време на растежа, се редуцират големината и броят на цветовете.

Растението се подхранва веднъж месечно през вегетацията с комплексен тор за луковични. Може да се отглежда в контейнер. През есента луковицата се вади и се съхранява в закрито помещение, където температурата не пада под нулата.

Ако цветето е в саксия, може да не се вади от почвата, но напролет трябва да се пресади в нова почва. Размножаването на ананасовото цвете става по три начина - чрез семена, които се засяват веднага след узряване, чрез разделяне на луковиците през пролетта или чрез листни резници. С луковица от необичайното цвете можете да се сдобиете срещу 3-4 лв. и специална поръчка. (ХФ)