За да покълнат семената на зеленчуковите култури, от които искаме да произведем разсад, се нуждаят от по-високи температури и добро овлажняване на почвата. Затова и в този период температурата в парника или оранжерията трябва да е около 20-22 градуса.

След поникването температурите трябва да са по-умерени.

Какви са при различните зеленчуци?

. за домати - през деня около 15 градуса, а през нощта - 12 градуса

 за пипер - 17 градуса денем и 14 градуса

. за патладжан - иска по-високи температури - около 20 градуса през деня и малко по-ниски през нощта

Поливането е строго специфично и трябва да се подхожда творчески. До поникването на растенията се поддържа по-висока почвена влажност. След това се полива, ако е необходимо. Освен това то трябва да се прави много внимателно, защото има опасност от поява на болестта сечене, която е много опасна за разсадите.