. Първоначално се прави т.нар. санитарна резитби, чрез която се отстраняват всички счупени клони, както и такива, нападнати от болести и неприятели.

Изрязват се клони, заразени от ранно кафяво гниене, брашнеста мана по ябълката и прасковата, шарка по сливата, бактериално изсъхване, корояди, дървесинояди и други вредители. Премахва се старата кора с цел унищожаване на някои видове акари, плодови червеи и други.

. След това се прави същинската резитба за формиране на дръвчето и за плододаване.

. Не правете силна резитба на младите дръвчета, тъй като ще забавите оформянето на короната им и встъпването им в плододаване.

. Започнете резитбата от старите плододаващи дървета, които развиват плодните си пъпки по-рано, а след това преминете към по-младите.

. Реже се в следната последователност - ябълка, круша, слива, вишна, череша, праскова и кайсия.